Carmen Orban, manager IC Fundeni: Un bătrân a donat Spitalului Fundeni 100 de milioane lei vechi

0

Sponsorizările au luat amploare şi au devenit în ultimul timp o sursă de venit care nu poate fi neglijată, a afirmat dr. Carmen Orban, managerului Institutului Clinic Fundeni, într-un interviu acordat Medica Academica. Acestea provin de la firme sau chiar de la oamenii simpli, pacienţi ai spitalului. Ba chiar un bătrân care a beneficiat de serviciile spitalului a decis să doneze Fundeniului o mare sumă de bani, 100 de milioane de lei vechi – adică peste 10.000 de lei.

“A zis că el beneficiază de serviciile noastre medicale, că e mulţumit şi are suficienţi bani acasă încât nu are ce face cu ei şi simte nevoia să îi doneze… Şi a venit şi a donat pur si simplu la casieria spitalului o sumă importantă de bani, în jur de 10 mii de lei. Pentru un bătrân e mult”, spune Carmen Orban.

Dacă cineva vrea să doneze spitalului o anumită sumă de bani trebuie să anunţe, să facă un act care este aprobat de conducerea spitalului şi apoi poate merge la casierie să facă donaţia.

Ideea de a dona la casierie ceea ce pacientul vrea să ofere ca recunoştinţă medicilor, ca plată informală, a fost avansată recent de secretarul de stat Dorin Săndesc, reacţia tuturor fiind aceea că “vrea să legalizeze şpaga”. Lucrurile sunt diferite, pentru că banii primiţi la casieria spitalului Fundeni sunt destinaţi investiţiilor în spital.

Sponsorizările provin de la oameni simpli sau aflaţi în diferite relaţii contractuale cu spitalul, dar şi de la firme. De exemplu, o firmă a sponsorizat tratamentul medicamentos costisitor, de sute de mii de euro, al unei fetiţe.

Camerele sterile au fost un proiect de 800.000 de euro, proiectul cu GDF Suez un proiect de aproape 375.000 de euro, renovarea Secţiei de pediatrie un proiect de 100 – 150.000 de euro. Staţia de oxigen, cea mai veche din ţară, veche de când spitalul, de 55 de ani, a fost modernizată complet din sponsorizări. Iar o investiţie de peste 300.000 de euro!

 

Puteți citi interviul complet cu dr. Carmen Orban în varianta print a revistei Medica Academica.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.