Buget dublu pentru prevenirea și controlul tuberculozei

0

În 2018, Ministerul Sănătății (MS) va dubla bugetul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. MS va aloca peste 41 milioane de lei pentru asigurarea accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții afectați de tuberculoză, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă (MDR/XDR). În prezent, lista de medicamente compensate 100% pentru bolnavii incluși în program include 21 de denumiri comune internaționale (DCI) utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă. Până la finalul acestui an, MS va elabora o Hotărâre de Guvern, prin care un număr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanțare externă, vor fi introduse în lista de medicamente compensate și gratuite. Pentru aceste medicamente, la cererea MS, Agenția Națională de Medicamente și Dispozitive Medicale a parcurs procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA).
Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacienților cu afecțiuni TB, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă, conform ghidului național elaborat pe baza recomandărilor OMS.
MS a finalizat anul acesta procedura de achiziție publică centralizată pentru furnizarea mediilor de cultură necesare diagnosticului TB în mediul lichid, inclusiv a unor teste genetice, iar până la sfârșitul anului va iniția procedura de achiziție publică centralizată pentru medicamentele antituberculoase ale căror acorduri-cadru expiră în luna septembrie 2018, precum și a medicamentelor care vor fi incluse în lista de medicamente compensate și gratuite prin HG.

Până la finalizarea achiziției centralizate a celor 9 DCI-uri, în caz de nevoie, fiecare unitate sanitară care asigură tratamentul bolnavilor cu tuberculoză MDR/XDR poate achiziționa medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.
În vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții TB inclusiv TB MDR/XDR, MS are în vedere și alte măsuri: testarea rapidă pentru TB a unui număr de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum și asigurarea tratamentului și a suportului psihologic și social pentru un număr de 600 bolnavi TB MDR/XDR în cadrul unui proiect cu finanțare norvegiană al cărui buget este de 10.000.000 Euro; instruirea unui număr de 1.320 medici pneumologi și asistente medicale din rețeaua de pneumoftiziologie, precum și medici de medicină de familie în cadrul unui proiect finanțat din fonduri structurale – ,,Îmbunătățirea capacității tehnice a profesioniștilor în identificarea, diagnosticul și tratamentul TB și a bolilor pulmonare’’ în valoare de 3.000.000 Euro; depistarea activă a TB și TB latentă prin screening-ul unui număr de 75.000 persoane din grupurile la risc (homeless, consumatori droguri injectabile, persoane aflate în detenție, populația din mediul rural cu acces scăzut la servicii de sănătate), furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport și subvenții pentru creșterea aderenței la tratament pentru 15.000 pacienți în cadrul altui proiect finanțat din fonduri structurale în valoare de 15.000.000 Euro; accesarea unui grant de tranziție din partea Fondului Global de luptă împotriva HIV/SIDA, TB și Malariei pentru a înlesni preluarea și implementarea în cadrul Programului Național a intervențiilor și serviciilor finanțate până în prezent de Fondul Global.
Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, ca urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecțiuni. Rata de depistare a tuberculozei este de peste 70% încă din anul 2009, iar în 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi și la 85% pentru cazurile cu TB MDR; incidența globală a scăzut, în ultimii 14 ani, cu 54,6%, incidența globală la copii a scăzut cu 59,7%; prevalența tuberculozei a scăzut cu 41,7%, iar mortalitatea cu 50,9%.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.