Mortalitatea infantilă, de două ori mai mare decât media UE

0

România are o medie a mortalităţii infantile de peste două ori mai mare faţă de media statelor din Uniunea Europeană, înregistrând cele mai multe decese din Europa la copiii de sub 5 ani. Astfel, în timp ce media mortalităţii infantile în UE este de 4,59 la o mie de născuţi vii, în România mor 10,1 copii la o mie de născuţi vii. Deși acest indicator s-a înjumătățit față de 1998, când era de 20,5 decese la mia de nou născuți, este încă cel mai mare din Europa. Prin contrast, Slovenia înregistrează o rată de  2,4 decese la mia de nou-născuţi.

Rata naşterilor premature, factor de risc major al mortalităţii infantile, se ridică la 9%, dublu faţă de alte state europene, potrivit statisticilor Asociaţiei Române de Neonatologie. Prematuritatea şi complicaţiile induse reduc drastic speranţa de viaţă a celor 20≈000 de copii care se nasc anual înainte de termen. Vinovate pentru aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%), şi accidentele (10%).

Organizația “Salvaţi Copiii”, în parteneriat cu compania GlaxoSmithKline și cu sprijinul Ministerului Sănătății, a lansat o campanie națională pentru reducerea mortalității sub vârsta de 5 ani, intitulată “Fiecare Copil Contează”. Vor fi derulate acţiuni de informare şi educare atât în rândul viitoarelor mame, precum şi în cadrul comunităților sărace, cât și asigurarea unei alimentaţii sănătoase (suplimente nutriţionale) gravidelor şi copiilor mici. Grupul ţintă îl reprezintă mamele cu copii cu vârsta sub 5 ani din mediul rural, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani, însemnând aproximativ 1 000 de femei şi copiii acestora. De asemenea, vor fi organizate o serie de mese rotunde cu autorităţile centrale şi ONG-uri pen-tru găsirea de soluţii pentru scăderea mortalităţii infantile şi îmbunătăţirea sănătăţii nou născutului şi a copilului mic. Campania vizează inclusiv dezvoltarea unor măsuri de intervenţie ale autorităţilor centrale şi locale pentru scăderea mortalităţii infantile.

Proiectul va fi implementat în cate patru localităţi din judeţele Dâmboviţa (I.L.Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni), Vrancea (Mărăşeşti, Slobozia Bradului, Homocea şi Vidra), Caraş-Severin (Dognecea, Bocsa, Anina, Maciova) și Brasov (Apata, Augustin, Budila, Măieruş). Toate aceste localităţi au zone sărace, un nivel scăzut de trai şi o numeroasă populaţie romă.

“Fiecare Copil Contează” face parte dintr-o campanie globală a Alianţei Salvaţi Copiii, desfăşurată din 2009 în peste 42 de ţări. La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce înseamnă că anual mor 8,8 milioane de copii. (Delia Budurcă) <<<

Editia print luna decembrie 2010

About Author

Medica Academica

Comments are closed.