Noutăți în lupta împotriva cancerului, la Conferința Națională a FABC

0

bowl-240214În perioada 23-26 iunie, a avut loc la Brașov Conferința Națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), editia a VIII-a.

Tema principală a conferinței a fost «Noutăți în lupta împotriva cancerului», scopul fiind creșterea nivelului de informare și educare asupra noutăților din tratamentul oncologic și anume imuno-oncologia, testările genetice, tratamente biologice, terapia țintită, paliație, etc. Pentru prima oară, la conferință au participat clinici și spitale private din țară și străinătate. Au fost prezenți peste 150 de pacienți, membri ai familiilor acestora, medici oncologi, hematologi, chirurgi, medici de familie, psihologi, precum și reprezentanți ai altor asociații pe patologii diferite.

,,Faptul că am ajuns la a VIII-a ediție a Conferinței și că de fiecare dată reușim să aducem în atenția pacienților și a autorităților informații despre planuri europene de tratament și metode revoluționare de luptă cu cancerul, prezentate de specialiștii noștri și de cei din străinătate, ne încurajează să mergem mai departe, sperând în șansa noastră de a supraviețui acestei maladii. Îmi face plăcere să observ că pacienții și familiile acestora sunt din ce în ce mai implicați, mai interesați să fie informați și să aibă un rol activ, alături de medici, în gestionarea cancerului și transformarea bolii într-o afecțiune cronică”, a spus Cezar Irimia, președinte al FABC.

Din partea Administrației Prezidențiale, a participat Conf. Dr. Diana Loreta Paun, Consilier de Stat, care i-a asigurat pe pacienții cu cancer de întreg sprijinul instituției în lupta cu boala. Subiectele conferinței au fost susținute de medicii: Dan Corneliu Jinga de la spitalul Universitar,  Marius Geanta de la Centrul de Inovație în Medicină, Leny Caban de la Inst.Clinic Fundeni, Dr.Claudia Cimpoeru de la CMDTAMP, Conf. Dr. Horia BUMBEA – Clinica de Hematologie Spitalul Universitar de Urgență București, Dr.Ivelin Ivanov de la Roche, Dr.Flavius Pavelescu-MF, Ema Diea de la Viena Privat Klinik, Prof. Dr. Cem Bâlci, Prof. Yesim Eralp de la Florence Nightingale  TR, Mălina Dumitrescu – Director Hospice Casa Speranței, Av. Dr. Dan Cimpoeru, Andrei Bricov de la Neolife Medical Center, Raluca Barzu de la Oncopedia, Ovidiu Bucurei de la As.UnImage si Cezar Irimia, președinte FABC.

De asemenea, pacienții au prezentat problemele cu care se confruntă zi de zi, printre care lipsa fondurilor care determină întârzierea accesului la investigații gratuite până la patru luni, iar unii dintre pacienți nici nu mai prind aceste investigații, deoarece decedează; numărul insuficient de medici oncologi, în condițiile creșterii numărului de cazuri de cancer de la an la an; întreruperea tratamentelor în desfășurare generate de politica proastă a prețurilor și a exporturilor paralele; lipsa aparatelor de radioterapie și a specialiștilor generează așteptări de 3-4 luni, mulți dintre pacienți nu mai apucă să facă acest tratament; lipsa accesului la investigații și tratamente inovative face ca România să se situeze  la mortalitatea prin cancer pe primul loc în UE. În ultimii ani, în UE au fost introduse 62 de medicamente noi pentru tratarea cancerului, iar în România au intrat doar 7 pe lista de medicamente compensate; actualizarea periodică a protocoalelor terapeutice, astfel încât să se asigure accesul în mod egal și pentru pacienții cu diagnostice atipice; Planul Național Comprehensiv pentru Cancer, lansat în luna aprilie sub patronajul Premierului, încă nu este aprobat de Guvern, deși termenul limită anunțat oficial este sfârșitul lunii iunie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.