OMS: România, “success story” în tratarea HIV

0

România a fost evidenţiată ca o poveste de succes în tratarea HIV-SIDA în cadrul unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, programul Națiunilor Unite pentru SIDA și UNICEF referitor la statusul şi evoluţia tratamentului acestei afecţiuni în întreaga lume, citat de BBC.

Directorul departamentului pentru HIV/SIDA al OMS, Gottfried Hirnschall, a declarat: “Unele țări, cum ar fi Rwanda sau România, au demonstrat că accesul pe scară largă la tratamentul antiretroviral poate fi obținut. Milioane de oameni sunt în viață astăzi datorită investițiilor pe acest segment din ultimii ani”, a explicat acesta. România se află printre cele opt țări cu venituri mici și medii care au reușit să ofere acces la tratament pentru 80% dintre pacienți, alături de Botswana, Cambodgia, Croația, Cuba, Guyana și Oman.

În Zimbabwe, accesul la tratament a crescut cu 50% în ultimul an, deși a făcut compromisuri majore, atât politic, cât și economic, iar Africa de Sud trece printr-o fază în care prinde din urmă celelalte țări incredibil de repede, deși a început demersurile târziu. „Având în vedere aceste povești de succes, trebuie să păstrăm ritmul și să fim mai inteligenți în a ne susține cauza”, a spus Hirnschall.  Raportul a arătat că doar o treime dintre pacienții din întreaga lume care au nevoie de medicamente vitale pentru a trata infecția cu virusul HIV reușesc să-și obțină tratamentul, şi avertizează că țările mai sărace ar trebui să crească substanțial fondurile alocate pacienților cu HIV. Deşi s-au făcut și progrese „câștigate cu greu”, mai este încă mult de lucru, se menţionează în raport.

Se estimează că aproximativ 5,25 de milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare primesc medicamente antiretrovirale pentru a încetini efectele virusului care produce SIDA. Acest număr a crescut cu 1,2 milioane în ultimul an, dar experții consideră că, în total, 14,6 milioane de oameni au nevoie de tratament. Numărul pacienţilor care trebuie trataţi a crescut datorită unor noi reglementări OMS care susțin că tratamentul ar trebui să înceapă într-un stadiu mai timpuriu al bolii.  Programul Națiunilor Unite pentru SIDA recomandă ca țările cele mai afectate de virus să aloce între 0,5% și 3% din veniturile guvernului acestei probleme. Cele mai multe țări care trebuie să facă acest lucru nu au ajuns încă la pragul de 0,5%.  Un aspect pozitiv relevant în raport a fost faptul că puțin peste 50% dintre femeile însărcinate care au fost depistate pozitiv cu virusul HIV intră acum în programe de tratament, comparativ cu un procent de 34% în anul precedent.

Raluca Băjenaru

About Author

Medica Academica

Comments are closed.