Peste 191 milioane de euro nerambursabili pentru screening, prevenție și pregătirea personalului

0

România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Fondurile acoperă și formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.
“Programele performante de screening salvează vieți. Este mult mai ușor și din punct de vedere medical, dar și economic, să previi decât să tratezi boala în stadii avansate. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea și implementarea programelor de screening, dar și pentru formarea personalului medical și achiziția de echipamente, astfel încât să nu existe sincope în derulare, așa cum s-a mai întâmplat în trecut”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog. Ministerul Sănătății a inițiat deja, la nivel național, programul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, restul reprezentând programe care vor fi implementate în premieră.

Peste 64 milioane de euro pentru pregătirea personalului
În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști (ex. medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari) în domeniile programelor prioritare de sănătate. Programele includ schimburi de experiență cu alte state. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecțioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B și C), în managementul pre şi post natal al afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile, îngrijirea continuă a nou-născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire si deces, prevenţia nașterii premature şi îngrijirea nou-născutului prematur. Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecțiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfuncții tiroidiene, sănătate mintală și boli rare (inclusiv genetică medicală).

Peste 15 milioane de euro pentru prevenirea tuberculozei

Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate pentru ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. În cadrul proiectului care va dura maxim 5 ani, un număr de 500 cadre medicale vor beneficia de programe de formare şi 70.000 persoane vor primi servicii de sănătate preventive, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este prevăzut ca 90% din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României, iar 10% din Regiunea Bucureşti Ilfov. Toți pacienții tratați vor fi reevaluați periodic. Tot în cadrul proiectului, va fi elaborată metodologia de screening a populației pentru depistarea tuberculozei. Datele obținute vor fi analizate, după care vor fi elaborate rapoarte, studii, informări în vederea realizării politicilor publice în domeniul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente în conformitate cu Strategia Națională de Control al Tuberculozei 2015-2020.

Programul național de depistare a cancerului de col uterin va primi 47 de milioane de euro
În prima fază vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeș Papanicolau) și pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe. Fondurile vor mai fi utilizate pentru activități de informatizare, suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului național, precum și pentru monitorizarea la nivel național și controlul implementării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin. Datele obținute în urma screeningului vor fi utilizate pentru realizarea de rapoarte și studii care vor fundamenta viitoarele politici de sănătate din domeniu.
Cea de-a doua etapă este dedicată implementării efective a programelor regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin. În această fază vor fi alocate 42 milioane de euro (10.5 milioane de euro pe fiecare regiune de dezvoltare: Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru). Noutatea programului de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 ani. Prima regiune care va asigura implementarea testării HPV este Nord Vest, având în vedere experiență anterioară în derularea de programe similare de testare.
În cadrul programului, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanţate și achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.).

21 milioane de euro pentru programul național de depistare a cancerului de sân
Primele 5 milioane de lei vor fi alocate pentru acţiuni care vizează organizarea unui centru de referință pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, pentru formarea personalului implicat în derularea programelor de screening, elaborarea metodologiei pentru derularea programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân (ex. mamografie digitală/ ecografie/ biopsie/ tratament/ urmărire în timp etc.), activități de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului național, monitorizarea la nivel național și controlul implementării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Datele obținute vor fi analizate și pe baza lor vor fi implementate noi politici de sănătate publică.
În a doua etapă, vor fi implementate programele regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Vor fi alocate 16 milioane de euro (8 milioane de euro pentru fiecare proiect care necesită acoperirea a două regiuni de dezvoltare: Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est). Peste 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani care au domiciliul într-una din aceste regiuni de dezvoltare vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, evaluări ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate (mamografii declarate pozitive direct sau după arbitraj), biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente. Tot în cadrul proiectului vor fi finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân, în vederea determinării eficacității măsurilor întreprinse și ajustării acestora (ex. peer-to-peer suport, consiliere psihologică și alte servicii adaptate și necesare etc.). În urma analizării datelor obținute vor fi elaborate rapoarte, studii, informări a în baza cărora se vor face viitoarele politici publice în domeniu.

Peste 19 milioane de lei, alocate pentru îngrijirea gravidei și a copilului
În primă etapă vor fi alocate 3 milioane de euro pentru dezvoltarea registrelor naționale, pentru programele regionale de îngrijire a gravidei și copilului şi pentru organizarea programelor de formare profesională specifică pentru personalul implicat în acest domeniu. Programele de formare includ personal medical din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.
În cea de-a doua etapă, vor fi implementate programe şi servicii de sănătate de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce prenatal: consult medicina de familie, consult de specialitate obstetrică-ginecologie, analize laborator, analize prenatale: test combinat (trimestrul I): ecografie, biochimie și interpretarea rezultatului obținut, morfologia fetală de trimestrul II (ecografia morfologică), amniocenteza etc. Tot în contextul proiectelor, vor putea fi achiziţionate echipamente necesare activităților. Pentru etapa a doua vor fi alocate 16 milioane de euro (2 milioane de euro pentru fiecare regiune de dezvoltare).

25 milioane de euro pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C

Cele 5 milioane de euro alocate în prima etapă vor fi utilizați pentru elaborarea metodologiei de screening al populației în vederea depistării infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B /D și C. De asemenea, vor fi realizate registrele naționale de screening și va fi asigurată monitorizarea la nivel național a implementării programelor de screening. Vor fi organizate programe de formare pentru profesioniștii implicați în prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnosticul și tratamentul hepatitelor virale B/ D și C (ex. medici de familie, medici de specialitate în gastroenterologie, psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali, mediatori sanitari etc.). Datele obținute vor fi analizate, iar studiile realizate în urma acestora vor sta la baza viitoarelor politici de sănătate.
În cea de-a doua fază, se va asigura finanţarea pentru testarea în vederea depistării cazurilor de infecţie HVC şi HVB prin teste rapide (Ac anti VHC, Ag HBs, Ac anti HBs), investigaţiile, tratamentul şi follow-up-ul pentru pacienţii depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B/D și C. Tratamentul pentru pacienții depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B/D și C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate. Se vor achiziționa și echipamente necesare activității. Pentru etapa a doua sunt alocate 20 milioane de euro (10 milioane de euro pentru fiecare proiect, fiecare proiect necesitând acoperirea a 2 regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia, respectiv Sud-Est și Nord Est).

În prezent, sunt lansate apelurile pentru prima etapă a derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin şi a celui mamar, precum pentru programele regionale de îngrijire a gravidei şi copilului. Etapa a doua va fi implementată după finalizarea negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europene a opțiunilor simplificate privind costurile.
În cursul lunii octombrie 2017 se va lansa şi apelul pentru programele de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C.
Până la sfârșitul anului 2017 Ministerul Sănătăţii intenționează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.