Raluca Băjenaru
„Epoca noastră este dominată de bolile civilizației, ale confortului sau ale abundenței – bolile cronice, care se extind foarte mult și amenință existența biologică a speciei umane mai mult decât bomba atomică, decât terorismul sau fenomenele climatice”, explică prof. dr. Dan Mircea Cheța, editorul cărții Genetics of Diabetes – the truth unveiled, publicată anul acesta la Editura Academiei Române. Publicația a câștigat premiul de excelență în cadrul Congresului Federației de diabet, nutriție și boli metabolice de la Cluj. >>>
„Bolile cronice au două mari cauze: pe de o parte, baza genetică, acesta fiind subiectul cărții și, pe de altă parte, factorii de mediu care se încadrează în stilul de viață negativ al omului modern, iar, la acest nivel, se poate interveni prin prevenire. Baza genetică nu poate fi influențată de oameni din punct de vedere preventiv şi va mai dura până să ajungem să stăpânim genele. Sigur că se iau premii Nobel încontinuu pentru genetică, dar nu e suficient ca să poți spune că baza genetică a bolilor cronice va putea fi stăpânită sigur”, menţionează prof. Cheţa.
Genetics of Diabetes – the truth unveiled, publicată în limba engleză este o carte pur tehnică, însă care îşi propune să sintetizeze cunoştinţele despre genetica diabetului existente până în prezent şi pentru medicii interesaţi de subiect, dar care nu sunt de specialitate. „Este o carte ultraștiințifică, greu de citit, a costat imens și s-a muncit foarte mult la ea. Întrebarea logică: dacă e așa de greu de făcut, citit, de ce trebuia scrisă? Cu toată modestia, fac o comparație cu ce a spus Edmund Hillary când a fost întrebat de ce a trebuit să se urce pe Everest. El a răspuns – pentru că există. La fel şi cu această carte. De ce a fost nevoie să o scriu? Pentru că aceste noțiuni existau, pentru că cineva trebuia să le sintetizeze ca să le poată retransmite corpului medical astfel încât acești specialiști să le priceapă”, a explicat prof. dr. Cheța, adăugând: „Cei care au fost la congresele internaționale în ultimii ani au văzut că la secțiunile de genetica diabetului există un grup relativ restrâns de specialiști care se cunosc între ei și când în acest cerc intră un doctor care nu e de meserie, după câteva minute e contrariat pentru că pare că vorbesc limba chineză – sunt niște noțiuni extrem de dificile. De aceea am considerat necesară scrierea acestei cărți: pentru a se face o sinteză a cunoștințelor la care s-a ajuns în 2009 și ca astfel să se poată clădi în mintea oamenilor treptele care vor urma. Altfel, ar fi rămas cei câțiva specialiști care înțelegeau și marea masă a oamenilor care spuneau că îi depășește”.
La redactarea cărții a lucrat o echipă de specialiști din România, Franța, Italia și Statele Unite, iar fiecare capitol reprezintă atât o sinteză a datelor din literatură, cât și contribuția proprie a fiecărui specialist pe domeniul său de expertiză. „Scrierea a durat câțiva ani buni. La vremea la care ne-am apucat noi, existau peste 40 000 de referințe pe internet pentru acest domeniu care s-a dezvoltat exploziv în ultimii ani”, a spus prof. dr. Cheța.
Cartea cuprinde cinci capitole – o introducere în strategiile de genetică ale bolilor complexe, al doilea capitol tratează despre factorii genetici în diabetul de tip I autoimun, al treilea, despre genele care determină probabilitatea de a dezvolta rezistență la insulină și diabet de tip II, al patrulea capitol se ocupă de fondul genetic al complicațiilor cronice ale diabetului și al cincilea, de aspecte de genetică în comorbiditățile diabetului, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, sindromul metabolic.
Dan Mircea Cheța este profesor la Universitatea de Medicina și Farmacie “Carol Davila” și Director Cercetare-Dezvoltare al Institutului de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice “N. Paulescu”. Principalele domenii de cercetare pe care s‑a specializat sunt citochimia sanguină, epidemiologia diabetului zaharat şi a altor boli metabolice, etiopatogenia diabetului zaharat, imunologia şi imunochimia diabetului, complicaţiile renale ale diabetului. Este autor sau co-autor a 18 cărţi, publicate de edituri românești sau străine (a publicat singura carte scrisă de un autor român acceptată de prestigioasa editură britanică Wiley & Sons – Preventing Diabetes: Theory, Practice and New Approaches, 1999) și a peste 550 de lucrări comunicate şi publicate în reviste româneşti și internaționale.