„Nu-ţi întoarce spatele”, o campanie pentru diagnosticarea mai rapidă a durerilor de spate de tip inflamator

0

Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie au lansat campania „Nu-ţi întoarce spatele”, o iniţiativă ce are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog, se arată într-un comunicat de presă. Printre partenerii campaniei se află și Liga Profesionistă de Fotbal, așadar jucătorii de fotbal şi spectatorii vor afla informaţii despre durerea de spate de tip inflamator în cadrul unor meciuri din turul Ligii 1 organizată de L.P.F.

Studiile arată ca 80% dintre adulţi vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieţii. În aproximativ 1 din 5 cazuri, durerile țin cel puţin trei luni. Deşi în cele mai multe situaţii este vorba despre dureri de spate de tip mecanic (asociate eforturilor fizice intense sau traumatismelor), aproximativ 3% dintre adulţi suferă  de dureri de spate de tip inflamator, de obicei dureri cronice.

„Mesajul central al campaniei este că aceste dureri inflamatorii de spate care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani nu trebuie ignorate. Pot fi confundate uşor cu durerile mecanice de spate, ceea ce întarzie recunoaşterea lor corectă şi depistarea cauzei care le produce, de aceea încurajăm publicul larg să acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, să completeze chestionarul de evaluare şi, dacă este cazul, să ajungă cât mai repede la un medic reumatolog”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Durerile inflamatorii de spate afectează prepondernt bărbaţii şi debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt: apariţia progresivă a durerii, durerea se accentuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus. Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii şi trezeşte bolnavul din somn. Durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute. Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.