Black Sea Ultrasound Educational Group, înființată la Constanța

0


Școala de vară de ultrasonografie a Universității Ovidius, eveniment aflat la a 8-a ediție, a avut loc la Constanța pe 21-22 iunie, prilej cu care ecografiștii din țările riverane Mării Negre au decis să formalizeze o colaborare creată în timp și să înființeze Black Sea Ultrasound Educational Group.

“Este o grupare a ecografiștilor țărilor riverane Mării Negre, cu scopul de a promova învățământul ecografic în zona noastră, sub formă de școli de vară, cursuri țintite pe anumite tematici, cursuri online, și cel puțin odată pe an să ne întâlnim cu toții pentru schimburi de idei și experiență”, a spus Prof. IoanTOFOLEAN, de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius.

Inițiatorii acestui eveniment sunt Universitatea “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Facultatea de Medicină a Universității “Ovidius” din Constanța, prin Prof. Radu BADEA, Prof. Petru MIRCEA și, respectiv, prof. Ioan TOFOLEAN.

Evenimentul s-a bucurat de o prezență crescândă de-a lungul anilor, în acest an fiind înscriși 115 participanți, specialiști nu numai din Constanța, dar și din județeke limitrofe și din București. A fost acreditat de Colegiul Medicilor cu puncte de educație medicală continuă, însă a fost aprobat și de Societatea Europeană de Ultrasonografie (EFSUMB).

Între invitații de prestigiu s-au aflat președintele Societății de ultrasonografie din Turcia, Mustafa SECIL, aflat pentru a treia oară în România, Adnan KABAALIOGLU (Turcia), Pavlos ZOMPOULIS (Atena), cel mai mare ecografist al Greciei, Mizandari MALCHAZ (Tbilisi, Georgia), Iskren KOTZEV (Varna, Bulgaria), Vasile ȚURCANU (Chișinău), specialiști din Kiev, Ucraina.

“S-au prezentat lucrări de foarte mare ținută, ținem la un standard la care nu vrem să renunțăm, s-a făcut inclusiv un workshop hands-on de elastosonografie, și hepatică, și de părți moi. Ne dorim să ne situăm la un standard foarte ridicat. Școala de ecografie de la Cluj s-a impus la noi – eu sunt elev de Cluj, și ce fac ei acolo e extraordinar – și atunci am transpus nivelul de acolo aici; vrem să îl menținem și să îl ducem mai departe, este important”, a punctat Prof. Ioan TOFOLEAN.

Grupul educațional de ecografie al Mării Negre își propune întâlniri regulate în statele care îl formează – România, Moldova, Bulgaria, Turcia, Georgia, Ucraina, Grecia – dar cel puțin odată pe an la Constanța.

Înființată în 1990, Universitatea Ovidius din Constanța, care include Facultatea de medicină, medicină dentară și farmacie, are acum peste 15.000 de studenți. 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.