10 milioane de franci elvețieni pentru pregătirea personalului medical până în 2019

0

Ministerul Sănătății va beneficia, în perioada 19 decembrie 2011-6 decembrie 2019, pe baza cooperării româno-elvețiene în domeniul Sănătății, de o finanţare nerambursabilă, în valoare de 10 milioane de franci elveţieni, pentru dezvoltarea unor programe de pregătire a personalului medical (medici şi asistenţi medicali) din toate unităţile sanitare, în specialităţile urgenţă, terapie intensivă pediatrică şi neonatală, precum şi medicină primară, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului.

Finanţarea se acordă în cadrul „Programului de Cooperare “Elveţiano-Român” (SRCP) aprobat prin Acordul Cadru încheiat între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României pentru implementarea Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economico-sociale din cadrul Uniunii Europene extinse, semnat în 2010.

Printre inițiativele care se vor concretiza în cadrul acestui program se află înfiinţarea unor noi centre multifuncţionale pentru pregătirea medicilor de familie, precum și colaborarea cu serviciul aerian de salvare elveţian – REGA care se va implica în pregătirea echipajelor române de urgență în domeniul salvării aeriene.

Finanţarea acordată va fi administrată în Elveţia şi în România şi este considerată contribuţie elveţiană în favoarea României, co-finanţarea de 15% urmând să fie furnizată de către Ministerul Sănătăţii, se arată în comunicatul de presă.

Acest program nu reprezintă prima colaborare româno-elveţiană în domeniul Sănătăţii. În perioada 1996-2006,  România a mai beneficiat de subvenţii elveţiene în cadrul a trei programe care au vizat dezvoltarea serviciilor de urgenţă şi neonatale din ţară.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.