100 de ani de la nașterea Acad. Nicolae Cajal

0

Personalitatea savantului Academician Nicolae Cajal a fost evocată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere în cadrul unui eveniment organizat de Academia Română, prin Secția de Științe Medicale, în parteneriat cu Fundația Acad. Nicolae Cajal, pe 17 octombrie 2019, în Aula Magna a Academiei Române.

Evenimentul a deschis lucrările Simpozionului “Academician Nicolae Cajal”, eveniment științific de marcă, aflat la a XIV-a ediție, care conectează anual comunitatea științifică medicală românească la cele mai noi preocupări ale diasporei noastre medicale și științifice.

Academician Victor Voicu, vice-președinte al Academiei Române și șeful Secției de Științe Medicale, Acad. Răzvan Theodorescu, vice-președinte al Academiei Române, Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului în România, au evocat personalitatea Acad. Nicolae Cajal și contextul istoric al vieții, dar și al operei sale științifice.

“Nicolae Cajal rămâne în amintirea noastră drept un model al bogăției și al frumuseții spiritului poporului evreu, o personalitate care a marcat istoria României. Un reper de umanitate şi eleganţă, acesta și-a îndeplinit fiecare misiune în mod profesionist și onest”, a punctat Excelența Sa David Saranga, ambasadorul statului Israel în România.

Oameni de știință de marcă precum Prof. Ștefan N. Constantinescu, Ludwig Institute for Cancer Research, Bruxelles, vice-președinte al Federației Europene a Academiilor de Medicină (FEAM), Prof. Carol Iancu, de la Univ. “Paul Valery”, Montpellier III, Franța, membri de onoare ai Academiei Române, Prof. Costin Cernescu, director onorific al Institutului de virusologie “Ștefan S. Nicolau” și Prof. Irinel Popescu, președintele Academiei Române de Științe Medicale și membru corespondent al Academiei Române, au evocat în alocuțiunile rostite în deschiderea evenimentului moștenirea științifică a marelui savant dar și calitățile sale umane, generozitatea și diplomația cu care a depășit momentele dificile, precum și vocația sa de constructor, deopotrivă de instituții și de oameni.

Ultima alocuțiune din sesiunea de deschidere a aparținut Dnei Irina Cajal-Marin, fiica savantului, președinta Fundației Acad. Nicolae Cajal, care a întregit portretul celui evocat cu perspectiva din partea familiei.

Academician Nicolae Cajal, vice-preşedinte al Academiei Române (1990-1994), președinte al Secției de Științe Medicale și președinte al Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (1994-2004), a desfășurat peste 50 de ani de activitate medicală, științifică și culturală în România.

Ca director al Institutului de Virusologie al Academiei Române, Acad. Nicolae Cajal a continuat activitatea mentorului său, savantul Ștefan S. Nicolau, întemeietorul școlii românești de virusologie.

Academician Nicolae Cajal a marcat cercetarea ştiinţifică românească în virusologie și microbiologie, argumentând şi dezvoltând concepţia pluralităţii virusurilor hepatice și demonstrând existenţa mai multor tipuri de virusuri decât A şi D. A efectuat cercetări importante privind nivelul imunizării după vaccinul Sabin prin dozarea de anticorpi. De asemenea, a iniţiat şi a perfecţionat vaccinul antigripal şi antirujeolic, studiind efectul acestora în cazul administrării pe cale nazală sau conjunctivală. Opera sa științifică se regăsește în peste 400 de lucrări şi studii apărute în ţară şi în străinătate.

Centenarul Nicolae Cajal a fost subsumat Simpozionului “Academician Nicolae Cajal”, manifestare științifică de marcă aflată la cea de-a XIV-a ediție, care și-a desfășurat lucrările între 17-19 octombrie în Amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Programul științific a fost deschis de o prezentare a cercetărilor desfășurate în colaborare de Centrul de Medicină Translațională de la Fundeni, Universitatea din Tel Aviv și Sheba Medical Center, Israel, susținută de prof. Sarah Feher, privind transplantul de insule pancreatice.

Au urmat prof. Karin Moelling, Elveția, cu o prezentare despre retrovirusuri, prof. Tiberiu Nanea, cu o prezentare despre tensiunea arterială, prof. Maria Grigoroiu-Șerbănescu, cu o prezentare despre psihiatria moleculară, prezentări susținute de cercetători de renume precum prof. Maya Simionescu, prof. Virgil Păunescu, lucrările de virusologie, epidemiologie, oncologie, imunoterapie prezentate alcătuind un sumar științific complex, consistent și divers, rod al preocupărilor în cercetarea medicală care se desfășoară în institute de specialitate ale Academiei Române, UMF “Carol Davila” București, Universitatea Titu Maiorescu, alte instituții medicale atât de stat, cât și private.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.