Numărul insuficient de aparate de radioterapie la nivel național, deficiul de medici radioterapeuți și fizicieni medicali fac că bolnavii de cancer să aștepte până la șase luni pentru începerea tratamentului, de multe ori decedând între timp, au afirmat reprezentanții asociațiilor de pacienți în cadrul unei mese rotunde care a prezentat situația bolnavilor oncologici din România.
“Avem nevoie de un program real de oncologie care să însemne prevenție, depistare, paliatie și să cuprindă și radioterapia. Ceea ce avem în prezent nu este un program de oncologie, ci unul de chimioterapie. Durează până la șase luni din momentul programării până la începerea tratamentului prin radioterapie, de multe ori bolnavul nu mai apucă să se trateze; în plus, aceste aparate nu sunt distribuite uniform în teritoriu. Numărul de aparate pe care le avem acum acoperă cam 12-15% din necesar”, a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). În ultimii ani nu au mai fost scoase locuri de rezidențiat pentru radioterapie, iar mulți dintre medicii cu această specializare au plecat în străinătate.
Conform Jurnalului European de Cancer, în perioadă 2009-2012 mortalitatea prin cancer în România s-a dublat, tendința pe care președintele FABC o pune pe seamă finanțării: pentru fiecare pacient cu cancer, țările UE investesc în tratament în medie 102 euro, sumă care scade în România la 52 de euro.
“Asteptam reactualizarea listei de compensate. Avem copii care așteaptă aceste medicamente pe care părinții nu și le mai pot permite. Aproximativ 20% din nouă lista de medicamente compensate reprezintă medicamente noi în cancer sau noi indicații. Bulgaria și-a reactualizat această listă de patru ori din 2012 și nici măcar nu are o taxă clawback pentru finanțarea sistemului. România nu și-a mai actualizat lista de compensate de șase ani”, a spus Cezar Irimia.
Președintele FABC a subliniat că are promisiuni din partea Ministerului Sănătății (MS) pentru începerea din 2014 a screeningurilor pentru cancerul de col uterin, mamar, de prostată și pulmonar. De asemenea, recent s-a format în cadrul MS o comisie pentru paliatie prin intermediul căreia se vor face demersurile pentru alocarea de paturi dedicate îngrijirilor paliative în fiecare secție de oncologie, cu buget și specialiști în paliatie.
Aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului. Jumătate dintre decese implică persoane care nu au împlinit vârstă de 60 de ani. O cincime dintre decese apăr la copii cu vârsta mai mică de cinci ani.