Aproximativ 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii, potrivit centralizării unui chestionar transmis, prin direcțiile județene de sănătate publică, către toate spitalele care au secții de nou-născuți și obstetrică, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Informațiile au fost prezentate în cadrul unui workshop intitulat ”Analiza mortalității infantile și a situației maternităților din România”, organizat de Salvați Copii, în parteneriat cu MS.
”Considerăm că modul în care s-a urmărit, în ultimele decenii, protecția medicală a sarcinii, a nașterii și a primului an din viața nou-născuților a fost tot mai puțin adecvat cerințelor concrete din teren, semnalate chiar de către medici. Această stare de lucruri se reflectă în rata ridicată a mortalității infantile, ce menține România departe de ținta OMS de reducere a mortalității infantile, de sub 5 decese la o mie de nașteri. România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, cauza principală fiind naşterile premature”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministrul Sănătăţii, a subliniat că Programul Mama şi Copilul reprezintă o prioritate, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuți, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare.
Datele rezultate în urma centralizării chestionarelor au mai arătat că vechimea echipamentelor este foarte mare. Incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.
Personal și număr de paturi, sub necesar
Media numărului de paturi de terapie intensivă pe niveluri este subunitară la nivelul I (0,4) și de 5 paturi pentru nivelul II. În maternitățile de nivel I se regăsesc în medie 16 paturi de obstetrică. Ordinul Ministrului Sănătăţii şi Familiei prevede un minim de 25 de paturi pentru nivelul I, în timp ce pentru nivelurile II și III, minimul prevăzut este de 43, respectiv 90 de paturi.
Rata de nașteri chirurgicale este foarte ridicată în țara noastră față de nivelul considerat optim, de 10-15%. În privința personalului, la maternitățile de nivel I, 91% dintre spitale au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, 99% au mai puțin de cinci medici neonatologi, 69% au mai puțin de zece asistente obstetrică-ginecologie și 92% au mai puțin de zece asistente de neonatologie. Pentru maternitățile de nivel II, 9% au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, 73% au mai puțin de cinci medici neonatologie, 14% au mai puțin de zece asistente obstetrică-ginecologie și 20% au mai puțin de zece asistente neonatologie. La maternitățile de nivel III, 5% dintre unitățile medicale au raportat mai puțin de cinci medici obstetrică-ginecologie și neonatologie și 10% mai puțin de zece asistente obstetrică-ginecologie și neonatologie.
Liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de 1,5. Un număr de 34 spitale au avut solicitări legate de personal, fie în sensul suplimentării acestuia, fie în sensul formării personalului existent. Din datele furnizate de spitale privind accesul la investigații de laborator, paraclinice și servicii de transfuzie sanguină, posibilitatea efectuării investigaţiilor diferă în funcţie de momentul în care intervine necesitatea, scade semnificativ pentru toate tipurile de investigații noaptea sau în zilele nelucrătoare.
Mese de naștere, mese de operație și ginecologice, dar și mai mult personal – printre solicitările maternităților
În ceea ce privește propunerile care ar putea duce la creșterea calității serviciilor medicale pentru gravidă și nou-născuți, 33% dintre spitale au afirmat că ar avea nevoie de mese de naștere, mese radiante pentru nou-născuți, mese de operație, mese ginecologice, iar 12,3% au spus că ar avea nevoie de mai multe asistente medicale.