140 de molecule și indicații terapeutice noi așteaptă de cinci ani să ajungă la pacienți

0

Lista medicamentelor gratuite și compensate nu a mai fost actualizată de peste 1800 de zile, ceea ce înseamnă că peste 140 de molecule și indicații noi, cele mai multe pentru tratamentul cancerului, așteaptă de aproape 5 ani să ajungă la pacienți, a spus Cezar Irimia, președintele FABC, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie), desfășurat sub sloganul “Trăim în Europa, dar ne tratăm în România”.

 

Prin comparaţie, conform unui studiu european, între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile.

 

“În acest moment, la Comisia de Oncologie de la nivelul CNAS sunt pe listele de aşteptare peste 1000 de bolnavi de cancer. Lista așteptării este lista morții. Pacienții cu cancer nu mai au timp. Când ești diagnosticat cu cancer nu mai gândești în termeni de ani, ci de luni”, a subliniat Cezar Irimia. „Sperăm că drepturile pacienţilor vor deveni o prioritate, mai ales în condiţiile în care avem un program naţional de sănătate care îi protejează pe pacienţii diagnosticaţi cu cancer, iar reglementările care ne privesc vor respecta criteriile transparenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacieţilor români. Prin faptul că blochează accesul terapiilor noi pe lista de compensate, statul român încalcă Carta Drepturilor Pacienţilor, semnată de toate statele europene încă din anul 2006.”, a adăugat Irimia.

Anual, 75.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer şi printre ei se află bolnavi în stadiu avansat, care au nevoie de tratament într-un timp cât mai scurt. Conf. Dr. Adela Rogojinaru, din cadrul Facultății de Litere, diagnosticată cu melanom malign a vorbit despre dificultățile în obținerea tratamentului care costă 400 de euro pe zi și finanțarea caritabilă care a ajutat-o, precum și despre lipsa medicilor oncologi specializați pe tratamentul melanomului malign în România. „Ne îmbolnăvim individual, dar corpul social în ansamblu este afectat de această dramă. Nu este normal ca tratamentul să fie plătit din mila publică și nu este normal ca șansele pacienților cu cancer să se raporteze la puterea lor de cumpărare”, a spus Conf. Dr. Rogojinaru.

 

Până în 2030, incidența cancerului va ajunge la 81% în țările în curs de dezvoltare, potrivit unor date prezentate de Dr. Ștefan Curescu, din cadrul Spitalului Municipal Timișoara. Alte statistici arată că aproape 900 de miliarde de dolari se pierd anual din cauza cancerului, peste 750 de miliarde de dolari din cauza bolilor cardiovasculare și aproape 300 de miliarde de dolari din cauza bolilor vasculare și cerebrale, la nivel mondial. „“Tratamentul cancerului a evoluat foarte mult în ultimii ani, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Există însă şi forme de cancer pentru care abia în ultimii ani au apărut îmbunătăţiri importante în tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani”, a explicat Dr. Curescu. Acesta a menționat că medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacientelor din România, din cauza faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.