15 aprilie 2015 – 15 ani de transplant hepatic în România

0

Data de 15 aprilie a marcat un moment aniversar important în medicina românească modernă, celebrarea a 15 ani de la realizarea primului transplant hepatic reuşit în spaţiul românesc. Pe 15 aprilie 2000, echipa condusă de Prof. dr. Irinel Popescu realiza prima operaţie reuşită de transplant hepatic din România, de la donator decedat. Odată cu salvarea de la moarte a pacientului Gheorghe Penea, Prof. Irinel Popescu introducea transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, trecându-se ulterior de la etapa de pionierat la stadiul în care a devenit un procedeu de rutină.

Cei 15 ani de transplant hepatic în România au însemnat un număr de 669 de operaţii la 639 de pacienţi, toate aceste realizări spectaculoase fiind celebrate printr-un simpozion aniversar care va avea loc în ziua de 17 aprilie 2015, între orele 09.00 – 11.00, în Aula Academiei Române, simpozion susţinut de Prof. Irinel Popescu, Acad. Victor Voicu, Prof. Domenico Forti, Prof. Christoph Broelsch, Prof. Mihai Lucan, Prof. Radu Deac şi Prof. Dan Tulbure.

Importanţa aniversării este subliniată de prezenţa în România a două personalităţi de marcă ale chirurgiei mondiale de transplant hepatic: Prof. Domenico Forti – care, împreună cu echipa de medici români, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat – şi Prof. Christoph Broelsch care, alături de medicii români, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator în viaţă, salvând, în prima operaţie făcută, viaţa unui copil: Timeea Balogh.

Se sărbătoreşte cu acest prilej şi a XI-a ediţie a Zilei Naţionale a Transplantului, printr-o festivitate aniversară care va avea loc la Biblioteca Academiei Române, Amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu”.

Ziua Naţională a Transplantului are loc în cadrul Proiectului POSDRU 186/3.2/S/155295 – DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR ÎN TRANSPLANT, implementat de Academia de Ştiinţe Medicale din România şi care are ca principale obiective specializarea profesională în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule şi promovarea importanţei actului de donare în rândul populaţiei. Proiectul vine în întâmpinarea unor probleme majore în domeniu: lipsa personalului specializat în transplantul de organe, ţesuturi şi celule şi lipsa informării asupra beneficiilor donării de organe la nivelul populaţiei.

Donarea de organe este un subiect încă sensibil şi insuficient înţeles şi promovat, faţă de care atitudinea populaţiei este esenţială. În acest context, Ziua Naţională a Transplantului va fi sărbătorită sub sloganul „Donează pentru viaţă!”, pentru a ajuta la conştientizarea faptului că transplantul salvează viaţa unor oameni fără nicio altă şansă. Evenimentul va fi marcat şi de un marş simbolic pentru a celebra “a doua şansă la viaţă”.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.