Specialiştii estimează că în România ar fi aproximativ 500.000 de pacienţi infectaţi cu hepatită C în stadiu cronic, însă numai 40.000 de pacienţi sunt înregistraţi şi trataţi. Dintre aceştia, numai jumătate au răspuns la tratamentele disponibile şi aplicate până acum, diferenţa de 20.000 fiind pacienţi care aşteaptă noile terapii încă inaccesibile pacienţilor, deoarece nu sunt cuprinse în lista de medicamente compensate. Deoarece costă aproximativ 10.000 – 20.000 de euro, pacienţii nu pot lua aceste noi tratamente decât în sistem compensat. Tratamentul pe care îl aplică, în prezent, România, pacienților, este terapia dublă, formată din Peginterferon alfa și Ribavirin.
“Pacienții români primesc tratamente la care statele europene au renunțat de mulți ani. Avem mulți pacienți care au nevoie de alte soluții terapeutice și nu mai pot aștepta. Este important ca autoritățile din domeniul sănătății să aprobe noile terapii și să permită specialiștilor să aleagă cele mai potrivite soluții din punct de vedere cost-eficacitate, în funcție de caracteristicile pacienților lor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mircea Diculescu, Șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni.
În Uniunea Europeană, standardul terapeutic pentru hepatita C este tripla terapie, cu noi molecule adăugate terapiei duble. Acest tratament asigură de două ori mai multe șanse de vindecare pacienților care nu au fost tratați anterior și de trei ori mai multe șanse pacienților care au fost tratați anterior, dar nu au răspuns la terapia standard.
Prof. Diculescu consideră că actualizarea listei de compensate este imperioasă pentru rezolvarea situaţiei acestor pacienţi, iar hepatitele ar avea nevoie de un buget naţional, separat, fiind o problemă de sănătate publică care ar putea fi gestionată mult mai eficient în cadrul unui buget delimitat. “Din cei 1500 de pacienţi pe care îi am, 200 – 300 ştiu sigur că vor muri de ciroză!”, a punctat prof. Diculescu.
Conform declaraţiilor autorităţilor, o nouă listă de medicamente compensate ar urma să intre în vigoare în luna octombrie, însă toate termenele avansate până acum – în ultimii şase ani – au fost depăşite. Lista a fost actualizată recent cu 17 medicamente pentru afecţiuni în cadrul cărora nu exista alternativă terapeutică.
Evenimentul, organizat de MSD România, a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor.
Hepatita C este o infecție virală care afectează 150 de milioane de persoane la nivel mondial şi este responsabilă pentru 350.000 de decese anual.