25.000 de pliante împărţite de Ziua Hepatitei, în campania “Fii atent la A, B, C, D!”

0

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe data de 28 iulie, a prilejuit împărţirea a peste 25.000 de pliante de informare asupra virusurilor hepatitice, în cadrul unei campanii complexe organizate sub sloganul “Stop hepatitei! Fii atent la A, B, C, D!” de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

În Braşov, Iaşi, Turda, Constanţa, Giurgiu, Alexandria, Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Bacău, Sibiu, Suceava, Timiş, Craiova şi Neamţ au avut loc campanii de informare care au vizat căile de transmitere şi tipurile de analize ce pot fi efectuate pentru depistarea virusurilor hepatitice, în cadrul campaniei fiind implicaţi peste 100 de voluntari din întreaga ţară.

Campania din acest an a avut ca element distinctiv amplasarea – în Braşov, Bucureşti, Constanţa şi Turda – a unor litere volumetrice, reprezentând simbolic virusurile A, B, C şi D, precum şi înălţarea a peste 1.000 de baloane albe şi albastre, pentru a atrage atenţia tuturor asupra riscurilor de infectare, crescute în cazul tatuării, actului sexual pasager neprotejat, a folosirii în comun a acelor sau obiectelor tăioase care facilitează contactul cu sângele infectat. Pentru a evalua gradul de informare în rândul cetăţenilor cu privire la afecţiunile hepatice au fost oferite trecătorilor chestionare cu întrebări ţintite. “Am dorit să atenţionăm populaţia asupra importanţei testării şi a depistării la timp a hepatitelor cronice virale, dar şi a importanţei unei igiene corecte în prevenirea transmiterii virusurilor hepatitice. Pe de altă parte, ne-am dorit să sensibilizăm asupra discrepanţelor în ceea ce priveşte accesul la cele mai noi terapii între pacienţii români şi cei din restul Uniunii Europene. Autorităţile trebuie să grăbească procesul de actualizare a listelor de compensate şi să nu ignore faptul că în hepatită, în special în hepatita C, putem vorbi de personalizare în ceea ce priveşte terapia. Fiecare zi în care noile molecule nu sunt încă accesibile pacientului român înseamnă vieţi pierdute şi oameni pentru care orice nouă terapie poate veni mult prea târziu”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual în lume de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatitic C.

La nivel mondial,  hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane în întreaga lume, iar situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare, a precizat prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti. El a vorbit şi despre re-apariţia cazurilor de hepatită A, mult mai grave decât anterior. “Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B şi C poate să genereze forme fulminante de hepatită. (…) Pentru virusul C discutăm de tratamente inovatoare care vindecă pacientul. Dar, cum nimic nu este perfect, pacientul se poate reinfecta cu virus hepatitic C, apoi va da vina pe tratament. Prevalenţa virusului hepatitic C este de 3,23%, putând să ajungă până la 5,59%, a virusului hepatitic D – 4,4%. De asemenea, 20% dintre pacienţii cu hepatită B asociază şi infecţie cu virus hepatitic D. Suntem o ţară cu prevalenţă înaltă a infecţiei cu virusuri hepatitice”, a spus prof. Streinu-Cercel.

În România, sunt estimate a fi 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatic C. Totodată, România se află pe locul 4 la nivel global în ceea ce priveşte decesele cauzate de hepatita B şi C, iar în UE pe locul 1 în ceea ce priveşte prevalenţa pe hepatita C. Specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.