30% din piața anumitor medicamente, cum ar fi cele oncologice, reprezintă exporturi paralele

0

Exporturile paralele sunt estimate la aproximativ 30% din piața anumitor produse farmaceutice, în general originale, cum ar fi cele prescrise pentru tratarea afecțiunilor oncologice, a afirmat dr. Laurențiu Mihai, director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), în cadrul unui interviu acordat Medica Academica.
Exporturile paralele sunt legale, în cazul în care un distribuitor cumpără medicamente pentru a le vinde într-o altă țară, profitând de prețul reglementat mai mic de pe piața românească. Atunci când, în schimb, medicamentele sunt cumpărate de la farmacie în numele unor pacienți pentru a fi revândute, practica exporturilor este considerată ilegală, a menționat directorul executiv APMGR. „Acest fenomen afectează companiile producătoare care ar fi putut să exporte direct medicamentele către piețele unde există cerere, dar mai ales pacienții români care nu mai găsesc tratamentele în farmacii”, a spus dr. Laurențiu Mihai.
Industria farmaceutică producătoare de generice are premise bune pentru dezvoltarea producției de medicamente, având în vedere că majoritatea companiilor au facilități de producție acreditate de agenții ale medicamentului din Europa, SUA, Japonia și Australia și exportă produsele în peste 60 de țări, a afirmat directorul executiv APMGR.
„Medicamentele s-au situat în primul semestru al anului trecut pe locul zece la export, iar anul acesta ar putea urca în clasament; o parte dintre firmele producătoare de generice sunt deja preluate de giganți internaționali, iar acestea reprezintă premise bune pentru dezvoltare. Fără criza economică, ritmul de dezvoltare ar fi fost mai accentuat, însă acest factor și modul în care se încearcă implementarea taxei claw-back a dus la amânarea planurilor de dezvoltare ale companiilor, unele luând în considerare retragerea din producție a unor medicamente sau orientarea exclusivă către export”, spune dr. Laurențiu Mihai.
Companiile membre APMGR au, cumulativ, 8.000 de angajați în producție și, indirect, peste 15.000 de angajați, asigurând 1,5% din PIB-ul României.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.