39 de centre medicale de permanență la nivel național

0

Un număr de 39 centre medicale de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional, după ce, la 1 iunie a.c., au intrat în vigoare noile norme ale Ministerului Sănătăţii, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului. Alte 106 astfel de unități se află în procedură de înființare.

Cele mai multe centre de permanenţă au fost deschise în judeţul Botoşani, șapte la număr şi în judeţul Satu Mare unde au fost înființate centre. În Teleorman au fost înfiinţate patru centre, în timp ce în judeţele Hunedoara, Braşov şi Vâlcea au fost organizate câte trei unităţi. În Mureş, Galaţi şi Sălaj au fost înfiinţate câte două centre de permanenţă, iar în Giurgiu, Brăila, Cluj, Argeş şi Bihor câte un centru.

“Asigurarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă reprezintă o necesitate în mediul rural, acolo unde avem deficitară acoperirea cu asistenţă medicală. Acestea pot fi organizate însă cu succes şi în oraşe sau în localităţile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În primul trimestru al acestui an, Ministerul a prevăzut un buget de 8 500 000 lei pentru centrele de permanenţă, dar solicitarea CNAS  pentru finanţarea centrelor a fost de doar 6 095 000 lei, astfel încât au rămas neutilizaţi peste 2 400 000 lei.  Ministrul Sănătăţii atrage atenţia reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate să utilizeze toate fondurile puse la dispoziţie pentru finanţarea centrelor de permanenţă, se menționează în comunicatul de presă.

De la 1 iunie 2011, Ministerul Sănătăţii a impus reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă având drept scop flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor.

De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie şi  ale asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea unităţilor de acest fel.

În premieră, a fost publicată lista cu serviciile cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă, de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor.

În prezent, în România funcţionează peste 100 centre de permanenţă, în care activează 755 medici.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.