40% dintre copiii din România se nasc în maternități Prietene ale Copilului

0

Un număr de 31 de maternități sunt certificate ca Prietene ale Copilului și alte 9 urmează să fie certificate; în aceste maternități vin pe lume aproximativ 40% din copiii din România. Acest statut înseamnă că în maternitate este încurajată alimentația la sân a bebelușilor, proiectul Inițiativa Spital Prieten al Copilului fiind un proiect global al UNICEF și OMS.

“Din 1995 zece maternități și-au exprimat dorința să se înscrie în inițiativa globală UNICEF de prieten al copilului. Azi există în România 31 de maternități certificate și 40 active în cadrul inițiativei. Scopul nostru e ca toate spitalele din România să devină Prieten al copilului”, a spus Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF în România.

El a menționat că investiția făcută de UNICEF pentru ca o maternitate să intre în acest proiect este de 7 dolari pe copil, iar în ultimii ani s-au născut în maternitățile din România “prietene ale copilului” aproximativ 134.000 de copii. “Statistici conduse în SUA arată că economiile în primul an de viață al copilului (aduse prin faptul că acesta este alimentat cu lapte matern, n.n) sunt între 450 și 850 de dolari pe copil”, a spus Anemona Munteanu, consultant sănătate și nutriție UNICEF România.

Anul viitor proiectul se închide, iar reprezentanții UNICEF și-au exprimat speranța că Ministerul Sănătății îl va prelua și îl va face sustenabil, prin integrarea asistenței și înființarea unei Direcții speciale a asistentului comunitar, precum și prin preluarea pregătirii evaluatorilor și a operațiunii de evaluare.

Conform experienței reprezentanților UNICEF, din cele zece condiții care trebuie îndeplinite de o maternitate pentru a deveni “Prieten al Copilului” cea mai dificil de îndeplinit este cea care prevede ca bebelușul să fie pus pe burta mamei pentru 50 de minute imediat după naștere, iar dificultatea nu e logistică, ci e numai de mentalitate. Astfel, conform tradiției, bebelușii sunt spălați, îmbrăcați și, de regulă, duși în rezerve separate de ale mămicilor. O altă dificultate este legată de pasul care privește formarea grupurilor de sprijin pentru susinerea alăptării.

Conform unul studiu făcut de Institutul pentru Orotirea Mamei și Copilului “Alfred Rusescu”, deși la ieșirea din maternitate 94% din mame își alăptau copiii, la două luni după naștere era doar de 40%, iar la șase luni doar 14% dintre copii mai erau alăptați”.

Reprezentanții UNICEF au mai menționat că în 2011 se vor naște, probabil, cei mai puțini copii din istoria recentă, mai puțin de 200.000 de copii, similar anului 1955.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.