O treime dintre românii care au primit cardul de sănătate au fost deja la medic şi l-au activat, arată statistica centralizată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Astfel, 4,5 milioane de carduri sunt activate în sistem, din cele 13,5 milioane de carduri care au fost distribuite. Începând cu 1 mai 2015, serviciile de sănătate decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate vor fi validate numai pe baza folosirii cardului.
Aproximativ 500.000 de asiguraţi, care încă nu şi-au primit cardul de sănătate, pot să îl ridice direct de la sediile caselor de asigurări sau de la medicii de familie. De asemenea, pentru angajatori mari, CNAS şi CASMB organizează distribuţia cardului în colaborare cu angajatorul, astfel încât până la 1 mai să rămână cât mai puţine carduri nedistribuite.
Pentru cardul de sănătate a pledat şi Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent în debutul conferinţei de presă de la CNAS, anunţând că evenimente comune între MS şi Casele judeţene vor avea în toate judeţele în scopul susţinerii cardului. “1 mai e data limită la care niciun serviciu medical nu va mai fi decontat dacă nu este prezentat cardul de sănătate”, a punctat Bănicioiu.
Asiguraţii care până la 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate – fie că l-au refuzat din cauza unor motive religioase sau de conştiinţă – vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări, cu o valabilitate de 3 luni.
Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate asiguraţilor care revin asupra deciziei lor.
“Faptul că sunt iniţializate 4,5 milioane de carduri e un semnal bun şi aş vrea să-i rog pe cetăţeni să nu-şi lase cardul la furnizor, să-l păstreze la el, (…) ca să nu existe suspiciuni că e folosit în afara primirii serviciului medical”, a punctat dr. Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
El a reamintit că pe cardul de sănătate nu există date medicale, ci doar numele şi prenumele asiguratului, un cod de identificare şi termenul de valabilitate al cardului. La dorinţa asiguratului, pe card se pot inscripţiona date legate de grupa de sânge, eventuale alergii sau condiţii speciale de sănătate. Opţiunea pentru transplantul de organe se poate face doar cu o declaraţie notarială specială, pentru care nu se percept taxe notariale.
Aprximativ 4000 de persoane au refuzat cardul de sănătate.
Preşedintele CASMB, prof. Gheorghe Iana, a anunţat pentru Bucureşti distribuirea a 1,4 milioane de carduri de sănătate, din care mai sunt de distribuit 173.000. Cei care nu şi-au primit cardul pot face o cerere care este disponibilă on-line, pot trimite o solicitare pe platforma on-line, sau pot primi cardul prin grija angajatorului sau de la medicul de familie.
“Mai mult de jumătate dintre medicii de familie din Bucureşti au refuzat distribuirea cardului”, a punctat şeful CASMB. El a precizat că până la 1 mai toţi cei care au solicitat cardul de sănătate le CASMB îl vor primi.
Pe site-ul CNAS există un serviciu on-line prin care oricine poate verifica dacă i s-a emis cardul de sănătate sau nu. Pentru greşelile imputabile Casei cardurile vor fi refăcute gratuit, iar dacă acesta a fost pierdut sau distrus de asigurat asiguratul va plăti 15 lei pentru emiterea unui card nou.