60% dintre terapiile aflate în dezvoltare la nivel mondial vizează cancerul

0

Specialiștii din toată lumea lucrează la peste 5,000 de noi terapii, dintre care  peste 60%, aproximativ 3,000, sunt destinate bolavilor de cancer, 750  vizează diverse forme ale infecţiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei şi peste 450 ar putea trata bolile cardiovasculare, potrivit ultimului raport al PhRMA (Industria Americană de Cercetare şi Producţie de Medicamente.

,,Raportul PhRMA aduce veşti bune pentru pacienţi, pentru că 5,000 de terapii inovatoare înseamnă noi speranţe pentru aceştia, noi şanse în lupta cu boala care le ameninţă viaţa. Dar cu toţii ştim că descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea pas şi poate cel mai important este accesul la tratamentul ce de multe ori le poate salva viata. Dacă un medicament nu este disponibil în farmaciile din România pe noi nu ne ajută, dacă nu este inclus pe lista de compensate şi gratuităţi, noi nu ni-l putem permite. Autorităţile sunt singurele care ne pot ajuta”, a declarat Vasile Barbu, Preşedinte Asociaţia Naţionala de Protecţie a Pacienţilor (ANPP), într-un comunicat de presă.

În România, se află peste 80 de terapii inovatoare care urmează să fie supuse unui proces de evaluare în urma căruia se va decide dacă vor fi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

,,Contribuţia medicinei la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor nu poate fi contestată. Astăzi, oamenii trăiesc cu 30 de ani mai mult decât acum 100 de ani, pacienţii cu boli cronice precum astmul sau diabetul au în prezent o calitate mult mai bună a vieţii decât în trecut, iar cancerul, bolile cardiovasculare sau cele infecţioase precum HIV-ul sunt cauza a mult mai puţine decese astăzi decât acum 100 de ani. Spre exemplu, rate de supravieţuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în anul 2002 era cu 14% mai mare decât în 1970, iar speranţa de viaţă a bolnavilor diagnosticaţi cu HIV a ajuns astăzi la 50 de ani. Investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente continua, fie că vorbim despre eficientizarea tratamentelor deja existente sau despre descoperirea unor terapii noi. Important este ca odată aceste tratamente disponibile, pacienţii să poată avea acces la ele”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Ultima actualizare a listei medicamentelor compensate a avut loc în anul 2008 când au fost introduse molecule ce se aflau în aşteptare încă din anul 2007.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.