În România trăiesc aproximativ 200.000 persoane cu demență Alzheimer, dintre care doar 35.000 sunt diagnosticate, conform datelor Societății Române Alzheimer. Costurile acestei afecțiuni se ridică, la nivel global, la 1% din PIB-ul mondial – peste 600 de miliarde de dolari și reprezintă îngrijiri acordate acestor pacienți, fie în instituții specializate (cămine, sanatorii), fie informale. În 2010, se estima că în toată lumea există 35.6 de milioane de persoane afectate de Alzheimer, iar numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 65.7 milioane în 2030. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și este o boală neurodegenerativă care, contrar opiniei publice, nu este urmarea firească a îmbătrânirii.
Cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este cunoscută încă, de aceea boala nu poate fi prevenită. Există însă dovezi care afirmă că un stil de viaţă cât mai sănătos şi activ poate reduce riscul apariţiei acestei boli. În ceea ce privește tratamentele, existǎ medicamente care pot influenţa în mod favorabil evoluţia demenţei. Unele simptome pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinitǎ, dar nu existǎ medicamente care sǎ vindece complet demenţa.
În 2050, costurile cu bolnavii de Alzheimer ar putea depăși un trilion de dolari la nivel global
“Știm că pacienții cu Alzheimer își pun speranțele în tratamentele noi. În prezent cercetătorii americani au în diferite stadii de cercetare sau aprobare de către FDA (Food and Drug Administration) posibile viitoare medicamente care să fie aduse pe piață anii următori. Numărul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial în lupta împotriva acestei boli, mai ales că pentru fiecare posibil medicament aflat în cercetare se investește în medie 1 miliard de dolari și se petrec peste 10 ani de muncă în laboratoare. De cealaltă parte, este o îngrijorare a guvernelor la nivel mondial. Dacă cercetările nu vor face progrese în curând, în anul 2050 costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1,08 trilioane de dolari. Este o sumă imensă, mai mare decat bugetul Departamentului Apărării al SUA”, afirmă Dan Zaharescu – Director Executiv ARPIM (Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente).
În țara noastră, boala Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – G16 – care asigură accesul la terapie după un protocol care trebuie să respecte următorii pași: bolnavului i se stabilește tratamentul de către medic; medicul care a diagnosticat Demența Alzheimer, Demența vasculară sau mixtă întocmește un referat de justificare a recomandării medicației specifice. Acest document, împreună cu alte documente specificate de autoritatea publică sunt depuse la comisia de aprobare a medicației gratuite. Dupa primirea aprobării, medicul poate prescrie lunar medicația necesară fiecărui pacient. Medicația este decontată în proporție de 100% de către CNAS.