A l’ombre…

0

De cinci ani cochetez cu domeniul sănătății și învăț. Am căutat să aflu mai întâi problemele sistemului din România. M-am uitat apoi în afara țării, la soluțiile găsite de  sisteme cu experiență mai mare și (poate) mai bine organizate. Am organizat numeroase evenimente în România cu specialiști din străinătate și am participat în străinătate la multe conferințe pe subiecte legate de politici sanitare, maladii, modele de business și de organizare în spitale etc.

Citesc acum revista British Medical Journal proaspăt sosită de la Londra și am revelația că și britanicii (cu un NHS controversat dar care funcționează) dar și noi, țările din această parte a Europei, dezbatem aceleași probleme. Adică ȘI EI vorbesc ÎNCĂ despre informatizarea sistemului de sănătate (ne -implementată 100%). De exemplu, Irlanda de Nord este ultima parte din UK ce trece în variantă electronică dosarele de îngrijiri ale pacienților, în cadrul NHS și al sectorului asigurărilor sociale. Implementarea a fost anunțată după finalizarea unui proiect pilot ce a vizat 200 de clinicieni și 9000 de pacienți. Problemele sunt legate în principal de obținerea unui sistem de îngrijire integrat. Britanicii și-l doresc, însă afirmă că este extrem de dificil să îl obțină, în condițiile în care multă lume din sistem este reticentă. Au de-a face cu scepticism, suspiciune, lipsă de voință etc. care sunt (și) la ei factori de încetinire a procesului. ÎNSĂ efortul lor de a depăși obstacolele sau de a răspunde provocărilor este mult mai mare. Și mai fac britanicii ceva: construiesc sistemul de îngrijiri împreună cu pacientul, pentru pacient. Acesta din urmă este considerat ca fiind singurul care cunoaște cel mai bine întregul sistem. Singura cale de a îmbunătăți calitatea îngrijirilor, în acest caz, spun ei, este cooperarea și nu competiția. Și se referă evident și la orgoliile între reprezentanții îngrijirii primare, secundare și terțiare.

Fără să vorbesc hic et nunc despre orgolii, susțin și pun în practică (organizare) ideea că trebuie aduși specialiști străini în România, nu pentru că nu avem și noi, ci pentru că sunt prea puțini, în anumite domenii legate de politicile de sănătate. MasterClass-ul de Health Technology Assesment (HTA) pe care l-am organizat la București la sfârșitul lunii iunie, împreună cu Erasmus University, a fost foarte bine primit. HTA este clar un concept vital pentru eficientizarea cheltuielilor din sănătate, însă deocamdată prea puțin înțeles de cei mai mulți. Acest lucru ne-a facut să continuăm seria trainingurilor pe această direcție.

Facem o pauză de… concedii, vară, soare, relaxare și laptopuri sau tablete în brațe lângă un cocktail savuros. Reluăm „pro-acțiunea” din luna septembrie când specialiști de la University of York și London School of Economics au acceptat să vină la București și să predea un curs avansat de HTA și unul de Health Economics & Policy, cursuri dedicate atât decidenților, cât și industriei. În toamnă însă, vom face studiu de caz pe România. Cum putem avea și noi un sistem de sănătate performant și care sunt hibele întregului. Și vor fi alături de noi, în calitate de traineri și doi binecunoscuți, apreciați  și ne controversați specialiști români. Au experiență în structurile decidente din sănătate, au know-how și antrenament în sistemele avansate din Europa și America. Personal sunt mândră de ei pentru că sunt la nivelul multor experți străini și îmi place când îi avem și noi pe ai noștri. Cei doi rămân o surpriză până la toamnă, însă le transmitem toate gândurile bune. Vacanță plăcută și… sănătoasă!

About Author

Comments are closed.