A murit Prof. dr. Adrian Restian, unul dintre fondatorii medicinei de familie în România

0

Pe 18 aprilie a încetat din viață Prof. Dr. Adrian Restian, medic primar medicină de familie, fondator al Catedrei de Medicina Familiei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Președinte al Societății Academice de Medicină a Familiei, membru al Academiei de Științe Medicale.

“Este o pierdere pe care, personal, o consider ireparabilă pentru medicina românească! Adrian Restian era un geniu al genelor. Era fascinat de genetică, de “povestea noastră umană” care începe cu informațiile genetice primite de la părinți… A fost un suflet nobil, un om modest, despre care prea puțini știu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale și de familie în România”, a scris Prof. Alexandru Ioan Ciurea, neurochirurg, pe o rețea de socializare.

Prof. dr. Adrian Restian s-a născut pe 21 august 1936 la Zizin, jud. Brașov. A absolvit Facultatea de medicină în 1961 și și-a început activitatea profesională la spitalul din Ceahlău, unde a lucrat până în 1966. Între 1966 și 1985 a lucrat la Spitalul Tractorul Brașov, apoi în Ministerul Sănătății în perioada 1986-1990. Din 1995 a fost cercetător senior la Institutul de Sănătate publică din București.

A fost autor al mai multor volume între care se disting “Patologia informațională”, apărută în anii ’90, în care atrage atenția în premieră asupra efectelor nocive ale informației, “Homo ciberneticus” și “Pianistul epigenetic – sau sfârșitul medicinei așa cum o știam”, precum și “Bazele științifice ale terapiilor complementare. Fitoterapie. Cosmetică. Nutriție. Medicină integrativă”, semnată împreună cu Ovidiu Bojor, Gheorghe Mecinicopschi și Larisa Ionescu-Călinești.

La Medica Academica a fost coperta revistei din iulie 2020, punctând atât în cadrul interviului, dar și în cadrul altor materiale semnate pentru revista noastră contextul informațional al pandemiei de coronavirus și mai ales potențialul său patologic.

Prof. Alexandru Vlad Curea îl evocă, amintind de colaborarea lor recentă la cartea “România fără mască. Fals tratat de pandemie”: “Avea un fel unic de a privi societatea, condiția umană și structura statului: vedea totul “în secțiune”, în profunzime, în concepte. Îmi amintesc, de exemplu, că vorbea deseori despre “sindromul de agresiune informațională, în care informația poate deveni un factor patogen”. Sau despre “patimile minții”, sau despre “bolile omului aparent sănătos” – spunea mereu cât de importantă este prevenția și sublinia faptul că nu banii vor rezolva problemele sistemului medical – nu doar la noi, ci global – ci noi înșine, oamenii, prin schimbarea stilului de viață. Și multe, multe altele! Era o enciclopedie. Un om cu principii, cu tărie de caracter, un partener de dialog spiritual cum greu mai găsești”.

Dumnezeu să-l odihnească!

Puteți lectura interviul complet cu prof. Restian apărut în revista Medica Academica accesând acest link: https://medicaacademica.ro/prof-dr-adrian-restian-medicina-de-familie-patologia-informationala-si-pandemia-de-coronavirus/

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.