A trecut în neființă general (r) prof.dr.Vasile Cândea, medic chirurg cardiovascular, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, președinte de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), director al Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu și Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, autorul a peste 750 de lucrări științifice.
De asemenea, prof. dr. Cândea a fost secretar general internațional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu doctor ”Honoris Causa”, membru fondator al fundațiilor ”Emil Palade” și ”Scientica”, membru titular al Academiei de Științe Naturale din Rusia, membru fondator al Societății Române de Chirurgie Vasculară și Angiologie, membru al Societății Europene de Chirurgie Cardiovasculară, creatorul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” București.
”Prof.dr. Cândea a fost o personalitate de prim rang în domeniul chirurgiei cardiovasculare, un profesionist desăvârșit, dascăl pentru mai multe generații și medic iubit de pacienții săi, care a salvat mii de vieți. Lasă în urmă o viață de muncă, rodnică și elevată, însuflețită de vocație și pasiune, dedicată cunoașterii științifice”, afirmă conf.univ.dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Pe parcursul carierei sale, a publicat 17 cărți de specialitate, în calitate de prim autor, coautor sau coordonator si mai mult de 750 de lucrări (peste 500 ca autor principal), a realizat peste 20 filme științifice cu tematică din chirurgia cardiovasculară, unele dintre ele obținând premii şi distincții românești şi străine.
În România, Vasile Cândea a implantat în 2001 primul dispozitiv de asistare mecanică cardio-circulatorie cu inimă artificială (de tip NOVACOR) din Europa Centrală și de Est. A operat alături de Iuliu Șuteu, Marius Barnard (fratele reputatului Christian Barnard din Africa de Sud), Marian Ionescu, Philip Noirhomme (Spitalul St. Luc Bruxelles) și altor reputați profesori din străinătate, se arată într-un comunicat de presă al ”Academiei Oamenilor de Știință din România”.
” În 1982 am primit vizita lui Marius Barnard. A stat o lună la Spitalul Militar şi am operat împreună. Am învățat toţi de la el! Barnard înregistra video, la spitalul din Capetown, toate intervenţiile chirurgicale şi toţi bolnavii aveau acces la ele. El spunea că chirurgul nu trebuie să înveţe numai din succese, ci şi din insuccese şi să aibă curajul să nu dea vina pe altul. Întâi şi întâi, trebuie să vadă dacă el a greşit cumva şi să se judece pe el însuşi. Acelaşi lucru spunea şi răposatul profesor Dan Setlacec. După modelul lui Marius Barnard, am instalat o cameră video, cu acces în oficiul doctorilor. Acolo puteau veni şi bolnavii. S-a întâmplat să pierd doi pacienţi, unul după altul, chiar pe masa de operaţie. Senzaţia pe care o ai este de nedescris: să nu mai poţi să faci nimic!! Şi toţi bolnavii se uitau. Aşteptam să văd dacă următorul pacient se mai urcă pe masa de operaţie. Toţi au acceptat! Au căpătat încredere în echipa chirurgicală: toată lumea vedea, pe viu, efortul incredibil al echipei. Am satisfacţia că, după 30 de ani, mă vizitează și azi bolnavi pe care i-am operat”, mărturisea prof. dr. Cândea într-un interviu acordat revistei Medica Academica. Important este ca medicii care se dedică meseriei să o facă fără program şi necondiționat, a mai adăugat prof. Cândea.
”Pentru Academia noastră, profesorul dr. Vasile Cândea este cel care, prin perseverență și multă muncă a realizat renașterea Academiei de Științe din România sub forma Academiei Oamenilor de Știința din România. Este cel care, pentru fiecare dintre noi, avea o vorba buna si o îmbrățișare.
Prin dispariția profesorului Vasile Cândea, întreaga comunitate a oamenilor de știință, de azi, este mai săracă. Discipolii domniei sale trebuie să se arate a fi demni de imensa moștenire transmisă şi au datoria de a-i duce mai departe visul despre o lume a valorilor, a meritelor şi a demnităților câștigate doar prin muncă asiduă, perseverență, inspirație și străduință!”, se menționează în comunicatul de presă al AOȘR.