Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa reputatului chirurg prof. acad Irinel Popescu, personalitate marcantă în domeniul științelor medicale, pionier al transplantului hepatic în România.
Profesor de chirurgie în cadrul Universității Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și director al Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, acad. Irinel Popescu este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi la nivel internaţional, având contribuții deosebite în domeniul chirurgiei hepato-biliare, a menționat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, în discursul de acordare a titlului.
”Afirmăm, cu toată responsabilitatea, că domnul Profesor Irinel Popescu este un adevărat profesionist, un perfecţionist, care a avut şi are permanent voinţa şi perseverenţa de a se autodepăşi, de a fi primul care aplică cele mai noi cuceriri ale ştiinţei în sistemul medical românesc. Este un medic pentru care salvarea vieţilor omeneşti a fost şi este mai presus de orice”, a afirmat prof. Scripcariu.
Activitatea acad. Irinel Popescu în domeniul transplantului hepatic și în organizarea Programului Național de Transplant s-a concretizat prin:
- înființarea programului de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni în anul 2000, care a ajuns la peste 1000 de operații
- contribuții la înființarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chișinău (Republica Moldova) (2013), Spitalul Sfânta Maria din București (2014) și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași (2016).
- introducerea de tehnici originale în domeniul transplantului hepatic, premiere pentru România sau la nivel international: transplantul cu ficat impărtit (un ficat pentru doi primitori) şi transplantul „dual graft” ( doua fragmente de ficat pentru un primitor), transplant de ficat domino în hipercolesterolemia familială ( premieră mondială), perfuzia oxigenare normotermică (HOPE) pentru îmbunătățirea calității grefei hepatice înainte de transplantul hepatic
De asemenea printre contribuțiile sale în Chirurgia hepato-bilio-pancreatică (chirurgia HBP) se numără:
- Contribuții în chirurgia hepatică: peste 3000 de rezecții efectuate în centrul pe care îl conduce, primele rezecții cu excludere vasculară totală din Romania, hepatectomii în doi timpi, etc.
- Contribuții în chirurgia pancreatică: peste 1000 de rezecții pancreatice efectuate în același centru, proceduri complexe de rezecții pancreatice în bloc cu rezecții vasculare, urmate de reconstrucții vasculare
- pionier la nivel international al abordului « artery first » și exciziei totale de mezopancreas în chirurgia cancerului pancreatic
- coordonator național al atestatului de chirurgie hepato-bilio-pancreatică cu durata de doi ani organizat de căatre Ministerul Sanătății.
În palmaresul realizărilor acad. Irinel Popescu se mai regăsesc:
- Introducerea chirurgiei robotice în Romania în cadrului primului program sistematizat de operații robotice (peste 1000), la Institutul Clinic Fundeni.
- Înființarea programului de chirurgie a miasteniei gravis, împreuna cu clinica de Neurologie din Institutul Clinic Fundeni
Aportul său la dezvoltarea cercetării în domeniul medical, a condus la crearea unui mediu de cercetare cu promovarea unei relații strânse între oamenii de ştiinţă şi clinicieni, a menționat rectorul UMF Iași.
Principalele direcţii de cercetare vizate de acad. Irinel Popescu au reprezentat analiza tumorilor maligne, căutarea de remedii pentru boli care încă nu au soluţii, oncogenomica şi proteomica.
A promovat “cercetarea translațională” în domeniul oncologiei digestive prin crearea unei infrastructuri de cercetare prin:
- înființarea primei biobănci de probe biologice din Romania și una dintre primele din Europa de Est (2002)
- managerierea ca Director al Centrului de Excelenta în Medicina Translationala (CEMT) din Institutul Clinic Fundeni (2016), realizat cu finantare prin Fondul European de Dezvoltare Regională POS-CCE).
- participarea în peste 30 de proiecte de cercetare științifică coordonate ca Director de Proiect. În cadrul acestor proiecte au fost dezvoltate colaborări cu centre de elită în cercetare: Translational Research Laboratory, National Cancer Center, Singapore, Harvard School of Medicine, Boston, USA, Johns Hopkins Univ Hosp, Div Gastroenterol & Hepatol, Baltimore, USA, Tohoku University, Japonia.
- contribuirea în genomica cancerului de pancreas (datele din lucrarea publicata de echipa de la Fundeni au fost utilizate de Collisson et al. pentru definirea subtipurilor moleculare de cancer de pancreas) și a colangiocarcinomului (doua lucrari publicate in Nature Genetics in 2013)
- contribuirea în stabilirea rolului distructiei prin electroporație ireversibilă a tumorilor hepatice (”Studiul experimental in vivo al efectelor electroporației electrolitice asupra ficatului de porc”) și în aplicații ale crioprezervării izocorice pe termen lung în transplantul hepatic în colaborare cu Profesor Boris Rubinsky (Universitatea California, Berkeley)
Acad. Irinel Popescu a publicat peste 300 de lucrări în reviste de specialitate indexate ISI Web of Science, peste 5500 de citări, numeroase rapoarte științifice, manuscrise, lucrări de popularizare a ştiinţei, eseuri, tratate și un indice Hirsch 36.