Academia de Științe Medicale – Sesiune științifică dedicată chirurgiei oncologice

0

Şedinţa Secţiei de Chirurgie Clinică a Academiei de Ştiinţe Medicale din România, desfăşurată de curând în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti, a avut, în acest an, o temă de un larg interes pentru lumea medicală românească şi anume „Actualităţi în chirurgia oncologică”. Șefii clinicilor de prestigiu din România au susținut comunicări din domeniile lor de expertiză. Comunicările ştiinţifice au fost urmate de discuţii între specialişti dovedind importanţa multidisciplinarității. Lucrările au fost prezidate de către prof.dr. Irinel Popescu, şeful Secţiei de Chirurgie a Academiei de Ştiinţe Medicale, împreună cu prof. dr. Vasile Cândea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Prof. dr. Ion Lascăr, Spitalul Clinic de Urgenţă “Floreasca”, a deschis sesiunea cu lucrarea Managementul general şi chirurgical în tumorile gigante. Domnia-sa a prezentat trei cazuri rare care au beneficiat de mediatizare internațională. Primul caz a fost o tumoră sternală, pentru extirparea căreia a fost necesară rezecarea sternului. Problemele ridicate de acest caz au fost tehnica reconstructivă toracică și includerea pacientului într-un program de reabilitare. Cel de-al doilea caz a fost al unui pacient de 37 de ani, diagnosticat cu epidermodisplazie veruciformă, ce a necesitat o interventie de excizie și una de reconstrucție. Al treilea caz prezenta o tumoră gi-gantică neurofibromatoasă Recklinghausen. Cazul a fost considerat unic în literatura de specialitate, greutatea masei tumorale fiind dublul greutăţii pacientei. Femeia avea 42 de kilograme, iar tumora a avut 78 de kilograme.

24_26_1

Evaluarea preoperatorie a fost extrem de complexă, răsunetul hemodinamic sistemic al îndepărtării tumorii fiind greu de anticipat. Strategia chirurgicală s-a bazat pe divizarea tumorii în două jumătăţi şi repartizarea a două echipe medicale cu „forțe” similare pentru a aborda simultan excizia. Minuţiozitatea echipelor de chirurgi conduse de prof.dr. Ion Lascăr şi dedicarea lor totală acestui caz, precum şi dotările cu echipamente au permis reuşita actului operator. „Iată că se împlinesc cinci ani de la acestă intervenţie şi evoluţia a fost foarte bună”, a precizat profesorul Lascăr.

24_26_2

Următoarea lucrare a aparținut prof. dr. Dan Sarafoleanu, Spitalul „Sf. Maria”, cu tema Stadiul actual şi tratamentul cancerului laringian. Prof.dr. Dan Sarafoleanu a explicat că studiile OMS semnalează o creştere a incidenței neoplaziilor ORL, mai ales la femei. Printre factorii etiologici se numără tutunul (anumite forme de tabagism), alcoolul, factorii virali. Dacă o persoană este şi fumătoare şi băutoare de alcool, în 16 ani poate dezvolta un cancer de laringe, în funcție de numărul de ţigări fumate. Dintre factorii virali, de temut sunt viruşii Epstein Barr şi HPV, care determină modificări genetice cu efect imunosupresor. În tratamentul cancerului laringian, prof.dr. Dan Sarafoleanu a precizat că în stadiile I şi II este recomandată chirurgia conservatoare cu laser, care, de altfel, este indicată şi în cazul tumorilor supraglotice.

Prof. dr. Teodor Horvat, Institutul de Oncologie „Prof.dr. Trestioreanu”, Bucureşti, a prezentat 24_26_3Tumorile de mediastin ante-rior – tratament chirurgical. Lucrarea domnului profesor Horvath se baza pe vasta experiență acumulată de domnia-sa în domeniu dar și pe multitudinea de căi de abordare care-i stau la dispoziție. Actualităţile în cancerul esofagian au fost prezentate de prof.dr. Dan Sabău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Sibiu (comunicare realizată împreună cu prof. dr. Z. Popoviciu). Conform statisticilor, raportul între îmbolnăvirile de cancer esofagian la femei şi la bărbaţi este de 7 la 1. „În România constatăm o prezentare tardivă a pacienţilor, ceea ce face ca numai 10% din cancerele esofagiene să fie rezecabile”, a spus  prof. dr. Dan Sabău. Din acest motiv, domnia-sa a prezentat cele mai moderne modalități de tratament paliativ.

Prof. dr. Eugen Brătucu, Institutul Oncologic, București, a prezentat lucrarea Actualităţi în cancerul gastric. Autorul a reamintit ponderea mare a cazurilor de cancer gastric avansat, adeseori invaziv loco-regional, în țara noastră, dar și în Europa de Vest, comparativ cu Japonia. Rata mare de depistare a cancerului gastric într-un stadiu incipient, în Japonia, face ca o parte dintre concluziile studiilor japoneze să fie greu aplicabile realităților europene. Conform domniei-sale, endoscopia în diagnosticul precoce al cancerului gastric nu este utilizată la valoarea ei reală, nefiind folosită ca metodă de screening.

Prof.dr. Florian Popa, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, a adus în atenția publicului Actualităţile în cancerul rectal. Domnia-sa a dorit să reactualizeze concluziile din literatura de specialitate a ultimilor ani, și anume, necesitatea exciziei totale a mezorectului.

24_26_4

Prof. dr. Nicolae Angelescu, Spitalul Colţea, a relatat Noutăţi în cancerul mamar. Anual, această boală face un milion de victime şi 400 000 de decese. Domnul profesor a prezentat pe larg algoritmii terapeutici, accentuând importanța fie-cărei etape în diagnosticul și tratamentul neoplasmelor mamare. Imagistica și chirurgia, chimio-, radio- și hormonoterapia au fost prezentate sistematic.

Prof.dr. Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, a arătat, în lucrarea sa, Tratamentul miniinvaziv al tumorilor tractului urinar, că urologia este printre spe-cia-litățile care beneficiză intens de abordul miniinvaziv. Prof. dr. Mihai Lucan a prezentat în detaliu metodele de chirurgie miniinvazivă (crioterapia, radiofrecvenţa, ultrasunetele, microundele şi Cyber Knife). „Cancerul de prostată se pretează foarte bine la energiile ablative”, a subliniat prof.dr. Mihai Lucan.

24_26_5Tratamentul cancerului ovarian avansat a fost prezentat de prof. dr. Petrache Vârtej, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti, care a adus multe noutăţi cu privire la regimurile de chimioterapie în aceste neoplazii, adeseori cu un comportament extrem de agresiv.

Prof. dr. Dinu Antonescu, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie “Foişor”, a supus atenției auditoriului lucrarea Tratamentul sarcomului Ewning. Incidența maladiei este de trei cazuri la un milion de locuitori. În Clinica Spitalului Foişor au fost internate 33 de astfel de cazuri. Domnul profesor a insistat asupra componentei genetice în aceste maladii. În ceea ce priveşte tratamentul chirurgical, prof. dr. Dinu Antonescu a discutat utilitatea alogrefelor. Tot domnia-sa a subliniat că șansele de supraviețuire la cinci ani se ridică la 80%.

Prezentarea care a încheiat întâlnirea a fost cea a prof. Dr. Ion Bălănescu, Centrul medical „Victor Babeş”, 24_26_6având titlul Tumorile mamare la copii.
Domnul profesor a venit cu o cazuistică bogată: 150 de cazuri de fibroame, fibroadenoame, tumori Phyllodes la pacienţi între 10 şi
16 ani. Temeiul prezentării acestei cazuistici într-o sesiune de chirurgie oncologică a fost explicat de către autor prin riscul mare de malignizare a sus-amintitelor formațiuni.

Şedinţa Secţiei de Chirurgie Clinică a Academiei de Ştiinţe Medicale din România s-a desfășurat într-o atmosfera liniștită, de colaborare interdisciplinară, de interes și respect reciproc între specialiști, beneficiind și de un public variat alcătuit din studenți, medici rezidenți, specialiști, alături de ei fiind și oameni de valoare din presă.

Ioana Georgescu, dr. Olivia Sgarbură

About Author

Medica Academica

Comments are closed.