Fibrilaţia atrială creşte de cinci ori riscul de accident cerebral vascular (AVC), astfel că până la trei milioane de persoane în întreaga lume suferă anual de AVC ca urmare a acestei cauze, conform datelor prezentate la SPAF Academy (Stroke Prevention in Atrial Fibrillation), eveniment care a reunit la Viena, pe 18 ianuarie, personalităţi de marcă ale acestui domeniu si medici din mai multe state ale lumii.
“Academia SPAF este o instituţie extrem de serioasă şi care acţionează continuu de mai bine de cinci ani, astfel încât putem măsura deja rezultatele acestei acţiuni. Poate cel mai important la nivel de populaţie este conştientizarea efectului dezastruos pe care poate să îl aibă fibrilaţia atrială netratată. La acest capitol nu se stă bine de fapt nicăieri în lume, la fel e şi la noi. De altfel o să public în curând rezultatele Registrului de Fibrilaţie Atrială, unde se va vedea cam care e situaţia în România. Al doilea lucru este să familiarizeze lumea medicală – nu numai pe cardiologi, dar şi pe neurologi, internişti şi medici de familie – cu o maladie care, în funcţie de vârstă, poate să reprezinte unul din zece membri ai comunităţii”, a declarat pentru Medica Academica prof. dr. Gheorghe – Andrei Dan, vice-preşedintele Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară (ISCP), şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Colentina.
În cadrul evenimentului s-au prezentat ultimele rezultate ale studiilor clinice RE-LY referitoare la tratamentul cu dabigatran etexilat faţă de warfarină, care a demonstrat rate mai bune de supravieţuire şi un timp mai redus petrecut in terapie intensivă. De asemenea, în cadrul studiului RELY-ABLE, care a testat tratamentul continuat pentru mai mult de patru ani, medicamentul a demonstrat un bun profil de siguranţă şi eficacitate în prevenţia accidentului vascular cerebral.
Experienţa clinică cu dabigatran etexilat, primul anticoagulant oral şi o noutate în acest domeniu după mai bine de 50 de ani, dezvoltat de compania Boehringer Ingelheim, numără peste un milion de pacienţi trataţi în peste 70 de state, apreciindu-se ca au fost evitate mii de cazuri de accident vascular cerebral.