Academician Prof. Leon Dănăilă, omagiat la 80 de ani

0

Academician Prof. Leon Dănăilă a fost omagiat de membrii Academiei Oamenilor de Știință din România, dar și de prieteni și oameni care îl prețuiesc în mod deosebit, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste: 80 de ani. În Amfitetrul Spitalului Colțea, acad. prof. Leon Dănăilă a evocat cu modestia și umorul său caracteristic momente emoționante din viața și cariera sa impresionantă, între care cel mai strălucitor este descoperirea unei noi celule a creierului, cordocitul, care protejează, ca un cordon, substanța albă a creierului.

Această descoperire extraordinară, una dintre cele mai importante ale medicinei moderne, realizată în colaborare cu biolog Viorel Păiș, încă nu se bucură de răsunetul binemeritat. Lumea se teme parcă să o recunoască, deși cei doi autori au publicat numeroase fotografii și au comunicat-o la congrese internaționale – la Cape Town în 2006, la San Diego în 2009 și la Los Angeles în 2011.

„În anii 2005 am reușit să evidențiez această celulă cu funcții multiple, pe care am descris-o morfologic, în timp ce din punct de vedere funcțional lucrurile au fost atunci mai puțin edificatoare”, a spus prof. Dănăilă. Între timp, cercetările făcute de cei doi oameni de știință români au arătat că noua celulă are un rol de barieră hematoencefalică – nu lasă să treacă elementele sanguine, absoarbe hematiile, delimitând procesele hemoragice. „Am comparat-o cu o hârtie de muște, care nu lasă hematiile să intre în substanța cortexului”, explică cunoscutul neurochirurg. Cercetările au condus la ideea că noua celulă are și un rol în migrarea neuronală.

Cercetătorul Viorel Păiș a vorbit despre rolul încă puțin explicat al celulelor gliale, subliniind rolul pe care cordocitul se pare că îl are în regenerarea vasculară, dat fiind că poate să crească foarte mult.

Prof. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale (ASM), a subliniat rolul medicinei translaționale și necesitatea ca rezultatele din cercetarea fundamentală să fie aplicate practic, „pentru a desluși concepte la patul bolnavului”, dar și dificilele aspecte legate de finanțare, în condițiile în care „o instituție care ar trebui să coordoneze cercetarea medicală în România este lipsită de mijloacele de a o face” (n.red. ASM).

„E importantă nu numai elaborarea unui concept, ci și promovarea în comunitatea științifică, iar repetarea face parte din acest demers. Uneori idei foarte bine fundamentate ajung să fie preluate de alții și asamblate, ajungând chiar să fie premiate”, a punctat prof. Irinel Popescu.

Emoționându-i pe toți cei prezenți cu detașarea, umorul și căldura umană cu care îi evoca inclusiv pe cei care i-au făcut greutăți, Acad. Prof. Leon Dănăilă a povestit momente deosebite sau de cumpănă ale devenirii sale profesionale, de la tânărul căruia nu-i plăcea matematica și era să rămână corijent într-un oraș din nordul Moldovei, la neurochirurgul care l-a surprins pe Arseni cu talentul său și, aducând microscopul ca regulă în operațiile pe creier, a reușit numeroase premiere medicale în România și, mai ales, a salvat mii de oameni.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.