Activitatea de transplant care salvează viețile pacienților aflați pe listele de așteptare este una dintre prioritățile mandatului noului ministru al Sănătății, Dr. Victor Costache, a anunțat acesta cu prilejul celei de-a IX-a Reuniuni naționale a coordonatorilor de transplant și KDP (Key Donation Person) din România, eveniment onorat de prezența Prof. Francis Delmonico, o adevărată legendă a transplantului la nivel mondial și susținător al activității de transplant din România.
“Una dintre prioritățile acestui mandat în Ministerul Sănătății este de a revigora și a dezvolta și mai mult activitatea de transplant din România. Suntem în Europa și trebuie să aducem activitatea de transplant la un nivel european, cu care să ne mândrim, sper, la anul, în conferința care va urma”, a spus Victor Costache.
Prof. Francis Delmonico a subliniat potențialul de dezvoltare pe care activitatea de transplant o are în România, aducând în discuție exemplul Statelor Unite ale Americii, unde oamenii se pot înscrie în Registrul Donatorilor. “Avem 140 de milioane de persoane înscrise în acest registru”, a punctat expertul american, menționând că acordul prezumat nu este neapărat o soluție de replicat în România, deși este în vigoare în unele state europene, precum Spania.
Prof. Dr. Irinel Popescu, specialistul care a realizat în România primul transplant de ficat și a pus la punct un sistem de transplant funcțional căruia zeci de pacienți îi datorează viața, a evidențiat factorii care sunt esențiali pentru creșterea numărului de donatori – consimțământul familiei și rata spitalelor participante. “Consimțământul familiei s-a stabilizat, înregistrăm o rată de refuz de 22%, ceea ce înseamnă o acceptare de 88% – foarte mult. Dar problema majoră este atitudinea și numărul spitalelor participante la program”, a subliniat Prof. Dr. Irinel Popescu.
Astfel, conform datelor Agenției Naționale de Transplant, în 2019 de la Spitalul Floreasca au provenit 17 donatori, de la Spitalul Județean Oradea 14 donatori, iar de la Spitalul Județean Baia Mare 12 donatori. Din alte 11 spitale au provenit între 1 și 4 donatori, iar 21 de alte spitale acreditate pentru prelevare nu înregistraseră niciun donator până la mijlocul lunii noiembrie. Între acestea, Spitalul Universitar din București, Spitalul “Sf. Maria”, Spitalul Colentina și Institutul Clinic Fundeni.
Directorul ANT, Radu Zamfir, a subliniat că în 2019 activitatea de transplant a început să revină la “un făgaș normal”. Numărul donatorilor a crescut, au fost identificați 210 donatori în moarte cerebrală, din care 65 au devenit donatori reali. Au fost realizate 6 transplanturi de cord, 3 de plămân, 48 de transplanturi de ficat și 115 de rinichi. Către Eurotransplant au fost exportate o grefă de ficat, 4 grefe pulmonare și 4 de cord. Numărul de transplanturi realizate de la donator în viață au fost 7 de ficat și 46 de rinichi.
Conform Registrului Național al ANT, pe listele de așteptare pentru a primi șansa la viață se află 30 de pacienți care așteaptă o inimă nouă, 3.039 de persoane un transplant de rinichi, 625 de bolnavi un transplant de ficat și 7 pacienți așteaptă un transplant de plamân.
Un rol important în activitatea de transplant îl au acordurile de colaborare cu țările vecine, la reuniune fiind prezenți și șefii agențiilor de transplant din Republica Moldova și Bulgaria.
Strategia Ministerului Sănătăţii de dezvoltare a activităţii de transplant în România prevede creşterea numărului de donatori prin implementarea Programului Naţional de Transplant în toate spitalele judeţene de urgenţă din ţară, acreditarea unităţilor sanitare pentru activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi/sau celule, precum și programe de instruire a personalului medical în acest domeniu. Reorganizarea Agenției de Transplant are în vedere și perfecționarea procedurilor existente și creșterea gradului de încredere al populației în activitatea de transplant.