Aderenţă scăzută la tratament pentru pacienţii cu BPOC

0

Aderenţa la tratament a pacienţilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) este de numai 25%, ceea ce înseamnă că numai unul din patru pacienţi este tratat adecvat, au declarat specialiştii pneumologi prezenţi la lansarea Jurnalului Pacientului cu BPOC, un material de informare care răspunde exhaustiv întrebărilor pacienţilor cu această afecţiune.

“Sunt un milion de români care suferă de această boală, care are doi contributori – fumatul şi poluarea – dar care şi datorită modului cum se manifestă, cu forme ascunse, e subdiagnosticată”, a punctat prof. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Jurnalul a fost creat ca răspuns la realitățile și statisticile negative legate de BPOC în România, care avertizează că numai 25% dintre persoanele diagnosticate urmează un tratament regulat, în ciuda faptului că în lipsa tratamentului boala se agravează şi poate fi fatală.

Un fenomen care se manifestă în România este legat de scăderea vârstei debutului bolii, în condiţiile în care România are cei mai mulţi pacienţi cu BPOC din Europa cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiile aderenţei la tratament au fost ilustrate de Dl Alexandru Scrobotovici, pacient cu BPOC, care a spus că în urma celor nouă ani de tratament a ajuns la o capacitate pulmonară de 72%, de la 50% la momentul diagnosticului bolii, în 2005, după 20 de ani de fumat.

BPOC are şi caracteristica de a fi asociat cu multiple comorbidităţi, cea mai frecventă asociere fiind cu bolile cardiovasculare, ceea ce face şi mai dificil diagnosticul şi pune probleme legat de tratament şi aderenţa la acesta, a punctat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, directorul Şcolii Societăţii Române de Pneumologie.

“Este a doua iniţiativă de acest fel pe care GSK România o susţine în ultimul an în sensul facilitării accesului la informaţie pentru pacienţii cu boli respiratorii, după ce anul trecut am susţinut crearea, de către partenerii noştri din SRP, a Jurnalului Pacientului cu Astm”, a spus dr. Dana Constantinescu, directorul medical al GSK România.

Statisticile arată că în fiecare an, în lume, BPOC este responsabilă pentru moartea a trei milioane de oameni – de două ori mai multe decese decât cele cauzate de accidentele de mașină sau de HIV/SIDA.

Jurnalul Pacientului cu BPOC a fost editat în 35.000 de exemplare şi va fi distribuit medicilor pneumologi, alături de Jurnalul Pacientului cu Astm, urmând să ajungă la pacienţii acestora.

Materialul a fost realizat de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul GSK România, şi este atât un ghid de informare, cât şi de monitorizare a pacienților.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.