Compania Farmaceutica Remedia (RMAH) estimează o cifră de afaceri de 130 milioane euro pentru anul în curs. Business-ul de distribuţie rămâne în continuare principala activitatea a companiei, reprezentând 52% din totalul cifrei de afaceri, urmat de logistica asigurată pentru 500 de spitale publice și clinici private prin intermediul Diviziei Spitale care aduce 43% din cifra de afaceri. Doar 2% din aceasta este rezultatul activității pe care Farmaceutica Remedia o desfășoară în cinci județe, printre care Hunedoara, Alba, Sibiu, dar și municipiul București.
Compania este de 27 de ani listată la Bursa de Valori Bucureşti, fiind evaluată la circa 60 de milioane de lei. În ultimii ani, numărul de investitori a crescut constant. Astfel, dacă în 2021 Farmaceutica Remedia avea 2985 de investitori, din care aproximativ 1800 proveneau din marea privatizare sau marea cuponiadă, în anul 2022 numărul investitorilor a crescut la 2985, pentru ca în 10 aprilie 2023 să ajungă la 3395 de acţionari. Dintre aceştia, 3375 sunt persoane fizice, care deţin în total 95,02% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de 20 de persoane juridice. Primii 10 acţionari semnificativi, printre care se numără şi fondatorul companiei – Valentin Ţăruş – deţin 87% din acţiuni, iar dacă ne referim la primii 100 acţionari semnificativi, aceştia deţin în total 94% din acţiuni. La finele anului trecut, Valentin-Norbert Ţăruş, fondatorul şi directorul general al Farmaceutica Remedia, avea 84,3% din companie.
Farmaceutica Remedia are 230 de angajaţi, în cele şapte depozite – din care două centrale: Bucureşti şi Deva – şi deține 23 de farmacii, precum şi o platformă online pe care o pot accesa inclusiv cele 2500 de farmacii şi unităţi medicale din ţară cu care colaborează Farmaceutica Remedia.
Distribuitor roboți BD Rowa pentru farmacii și spitale
Farmaceutica Remedia a devenit distribuitorul sistemelor automate BD Rowa dedicate farmaciilor, spitalelor şi depozitelor pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. Un astfel de robot este folosit și într-o farmacie Remedia din București, unde se ocupă de încărcarea, depozitarea şi eliberarea complet automată a medicamentelor din reţetele medicale.
Sistemul permite livrarea automată a medicamentelor din depozitul farmaciei către punctele de eliberare din secţii utilizând benzi transportoare și se poate adapta fiecărei farmacii prin combinarea mai multor echipamente opţionale suplimentare, cum ar fi frigider, sistem automat de curăţare a rafturilor, imprimantă de etichete, sistem de încărcare suplimentar al articolelor recepţionate, scanare. De asemenea, scanează şi verifică automat codurile 2D.
Prin utilizarea unui astfel de robot în farmacie se pot obține: optimizarea spaţiului disponibil prin reorganizarea zonelor de depozit și maximizarea acestora, reducerea timpului petrecut cu depozitarea şi căutarea produsului în depozit, un câştig de 3-4 ore pe zi pentru personalul farmaciei, timp ce poate fi folosit în consilierea clienţilor.
“Un astfel de robot costă aproximativ 80.000 de euro, cu tot cu prolog, adică partea de încărcare. Colega noastră a constatat că economiseşte 7000 de paşi pe zi, nemaivenind în spatele depozitului farmaciei pentru a lua medicamentele pe care să le livreze clienţilor. (…) Robotul scanează datele de pe fiecare cutie şi, atunci când acestea expiră, le scoate din depozit şi le pune într-o cutie separată unde le găseşte farmacistul care trebuie să scoată din stoc cutiile de medicamente expirate. Avem un astfel de robot în Timişoara care deserveşte o mare farmacie care colaborează cu noi, robot ce deserveşte 15 case. Una peste alta, beneficiile sunt concludente pentru toată lumea: pentru pacienţi şi pentru farmaciste. Apoi, densitatea de depozitare este mult mai mare decât într-un depozit obişnuit. Acele lamele metalice pun cutie lângă cutie, rafturile de sticlă, de dimensiuni reduse din cadrul acestui mecanism, ne asigură că nu rămâne spaţiu neocupat şi atunci când ai închiriat 30 metri pătraţi pentru o farmacie în centrul Bucureştiului, ai mult mai multe medicamente pe metru pătrat prin utilizarea acestui sistem complet automatizat. Poţi să îl faci customizat până la înălţimea plafonului, poţi să îl adaptezi perfect la spaţiile pe care le-ai închiriat. Următoarea dezvoltare a acestui sistem – care în România nu este deocamdată aprobată – este ca acesta să fie un fel de bancomat. După ce ţi-ai comandat şi plătit medicamentele online, acasă, pe baza reţetei medicale, vii la automat, scanezi reţeta şi robotul îţi va elibera medicamentele necesare”, a explicat Valentin Ţăruş, pentru Bursa.
Angajaţii Farmaceutica Remedia care se ocupă de mentenanţa acestor roboţi în România, Republica Moldova şi Bulgaria au urmat cursuri de formare profesională în Germania şi Cehia. Sistemele sunt produse în Germania, de către compania Rowa, în prezent lider mondial de soluții pentru stocarea și eliberarea medicamentelor, cu peste 12.000 de instalații în mai mult de 60 de țări, din Japonia până în Argentina. În Germania, o farmacie din trei are un astfel de robot, iar în Danemarca între 80 şi 90% din farmacii sunt dotate cu roboţi.
4,6 milioane de lei, dividende pentru acționari
Compania va acorda dividende acţionarilor în urma activităţii profitabile din ultimii ani. Acţionarii Farmaceutica Remedia au aprobat alocarea sumei de 4,61 milioane lei ca dividende, bani proveniţi atât din profitul anului trecut, cât şi din cel al anului 2020, conform raportului publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Astfel, compania va distribui tot profitul anului trecut, de 2,91 milioane lei, plus suma de 1,7 milioane lei din rezultatul lui 2020. Dividendul unitar este de 0,05 lei, care faţă de preţul acţiunilor RMAH, echivalează cu un randament brut de 8%, potrivit Bursa. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 6 septembrie 2023, iar plăţile vor fi făcute începând cu 21 septembrie 2023.