Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Comisiile consultative de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătății, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația pentru Sprijin Medical au organizat, pe 24 iunie, la București, o conferință internațională de advocacy privind finanțarea afecțiunilor cardiovasculare în România.
Intitulată „Accesul pacienților la proceduri cardiovasculare în România”, aceasta reprezintă începutul unei campanii de durată, care are drept scop transformarea afecțiunilor cardiovasculare în prioritatea strategiei naționale în domeniul sănătății.
Bugetul alocat de către CNAS pentru toate programele sale curative de boli cardiovasculare este de 14 de ori mai mic decât cel alocat programelor de oncologie, în condițiile în care raportul din 2015 al Băncii Mondiale arată că țara noastră ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare. În România, avem o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, față de U.E. (43.8 la 100.000 de locuitori). De asemenea, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numarul 1 de deces în țara noastră, cu 57% din totalul cauzelor de deces.
Următoarea cauză de deces din top cinci este cancerul. Ca ordin de mărime, toate tipurile de cancer reunite ajung la un procent de 20 % din mortalitatea totală, mult mai puțin față de cei 57 % numai prin maladii cardiovasculare, în timp ce urgențele traumatice reprezintă doar 5.6% din totalul deceselor iar bolile infecțioase numai 1 % din totalul deceselor.
„Se pun pe tapet unele dintre soluțiile imperios necesare schimbării situației date, soluții precum: realocarea echitabilă a fondurilor distribuite în cadrul programelor curative pentru tratarea nediscriminatorie a pacienților cu afecțiuni cardiovasculare; ameliorarea cotațiilor cazurilor decontate atât de programele de cardiologie, cât și de cele de chirurgie cardiacă adult congenital sau chirurgie vasculară, nu neapărăt după sumele care se alocă în vestul Uniunii Europene, dar măcar după modelul colegilor din Bulgaria sau Republica Moldova; stoparea discriminării centrelor medicale nou create de către sistemul de asigurări de stat și respectarea principiului de bază din Legea Sănătății, conform căruia banul urmează pacientul, oferind astfel accesul echitabil al pacienților din România la toate structurile medicale de profil, fără ca pacienții români asigurați să mai plătească sume foarte mari pentru dreptul la viață”, a explicat Conf Dr Victor Costache.
La eveniment au participat nume sonore ale medicinei internaționale, din Europa și America, acestea prezentând modelele deja funcționale din țările lor, unde pacienții au acces ușor la procedurile cardiovasculare.