Agenție de Programe, înfiinţată în cadrul Ministerului Sănătăţii pentru o mai bună gestionare a programelor naţionale

0

O Agenţie de Programe, subordonată Ministerului Sănătăţii va fi înfiinţată în cadrul instituţiei, iar funcţionarea fiecărui program de sănătate va fi gestionată de un manager dedicat, a spus Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii, în cadrul unei mese rotunde organizate de Alianța Pacienților Cronici din România și dedicate analizării perspectivelor pentru 2013 din sistemul sanitar.

“Pentru programul de oncologie, de exemplu, va exista un manager prin intermediul căruia sperăm să se poată depista la timp problemele de aprovizionare cu medicamente și să evităm astfel sincopele. De asemenea, în cursul anului 2013 intenționăm să capitalizăm Unifarm (distribuitorul autorizat de stat pentru aprovizionarea cu medicamente la care pacienţii au acces cu dificultate, n.r.) pentru ca lucrurile să meargă și mai ușor în ceea ce privește aprovizionarea”, a spus Ministrul Sănătății.

Program-pilot de screening pentru cancerul de col uterin, în București

Principala prioritate a mandatului său, a menționat Nicolăescu, este prevenția, orientare care va fi reflectată în bugetul sănătății pentru anul 2013.

„Am alocat fonduri suplimentare dedicate realizării screeningului pentru cancerul de col uterin. Asociația Bolnavilor de Cancer și Fundația Renașterea vor derula un proiect pilot doar în București pentru a vedea eficiența acestui tip de program. Orice proiect este perfectibil, însă avem nevoie de o etapă pilot pentru a-l putea urmări și evalua. Nu avem momentan forța de a realiza un astfel de program în toată țara, așadar am ales cel mai mare oraș al României pentru a obține toate informațiile necesare și a evalua în ce măsură programul se află în parametri”, a explicat Ministrul Sănătății. După evaluarea rezultatelor, programul ar putea fi extins în trei ani la toată populația eligibilă.

În ceea ce privește achiziționarea vaccinurilor, există deja discuții pentru realizarea unui contract cu decontare numai pe ceea ce se vaccinează și pe anumite liste cu populația-țintă. De asemenea, Nicolăescu a afirmat că va continua să susțină proiectul de lege pentru prevenție, fie ca lege distinctă, fie ca și capitol în actuala Lege a Sănătății. „Dacă nu realizăm o prevenție pe care toată lumea să o respecte pe termen mediu și lung, luăm din șansele de supraviețuire a populației”, a subliniat acesta.

Programul de evaluare a stării de sănătate a populației ar putea fi reluat, a mai spus Ministrul. „În următoarele trei luni vrem să adunăm toate datele și să facem o informare publică asupra rezultatelor derulării programului pentru că acele date nu au fost utilizate”, a menționat Nicolăescu.

Buget cu 50% mai mare pentru ambulatoriu

Cea de-a doua prioritate a mandatului Nicolăescu în următorii ani este reechilibrarea sistemului sanitar, în sensul ajustării importanței pe care o au medicina de familie, medicina ambulatorie și spitalele în cadrul general al sistemului. „Spitalele ne mănâncă banii, uneori degeaba și nu am reușit să organizăm funcția de bază a sistemului – medicina de familie, nu am reușit să trimitem pacienții la medicul specialist, în ambulatoriu, acolo unde costă puțin. De aceea, bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în 2013 va fi cu 50% mai mare pentru medicina în ambulatoriu. Sperăm ca prin pârghii economice să impunem acest sistem și să asigurăm un acces mai bun, mai eficient al pacientului la sistemul medical”, a spus Ministrul Sănătății.

Pachetul de bază, cel mai dificil de realizat

Acesta a afirmat că cel mai dificil lucru de realizat va fi introducerea pachetului de servicii medicale de bază. „Vorbim de mult timp de el și nu s-a întâmplat nimic. Fără pachetul de bază avem lipsă de control pe costuri și pe sistem. Cetățeanul trebuie să știe că pachetul de bază va fi integrat în bugetul Ministerului Sănătății și abia apoi vom putea crește și asigurările private prin stabilirea unui cuantum deductibil din impozitul pe venit pentru a încuraja încheierea unor astfel de asigurări și a deductibilității din impozitul pe profit pentru a încuraja entitățile economice să susțină anumite cote”, a explicat Nicolăescu.

În cadrul întâlnirii, Ministrul Sănătății a semnat un protocol de colaborare cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, cu scopul unei mai ușoare identificări a problemelor legate de accesul la serviciile de sănătate și al găsirii unor soluții de comun acord. Eugen Nicolăescu a menționat că a stabilit deja un calendar pentru bugetul din 2013, un buget multianual pe mandat și o strategie pentru următorii ani în ceea ce privește sistemul sanitar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.