Un studiu al cercetătorilor de la Johns Hopkins University School of Medicine și Bloomberg School of Public Health arată că doar o treime dintre tipurile de cancer este influențată de alegerile pe care le facem, restul de două treimi fiind pur și simplu ghinion.
Celulele batrane din corp sunt în permanență înlocuite de unele noi prin divziune, dar fiecare diviziune aduce riscul apariției unei mutații periculoase care face celulele să se apropie cu încă un pas de cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer cauzate de mutații care nu pot fi prevenite sunt glioblastomul – cancerul cerebral, cancerul intestinului subțire și cancerul pancreatic.
Cristian Tomasetti, profesor asistent de oncologie și unul dintre cercetători, a afirmat că prevenția și schimbarea stilului de viață nu poate face nimic în astfel de cazuri, însă poate împiedica apariția altor tipuri de cancer.
Printre cancerele care sunt influențate de stilul de viață, viruși sau un risc crescut existent în familie se numără cancerele de piele, cauzate de expunerea prea mare la razele soarelui, cancerul la plămâni, puternic asociat fumatului și cancerul la colon, influențat de dieta precară și de riscul preexistent în familie.
Un alt studiu, realizat de Cancer Research UK arată că mai mult de patru din zece cazuri de cancer sunt influențate de stilul de viață.