Alienarea parentală ca formă de abuz psihologic sever

0

sad-217252_1280România este prima ţară din Uniunea Europeană şi a patra ţară la nivel mondial care a recunoscut alienarea parentală ca formă de abuz psihologic sever asupra copilului, cu impact major asupra dezvoltării sale emoţionale şi mentale. În ultimii cinci ani, numărul de situații de alienare parentală a crescut accelerat, mii de cazuri ajungând anual în instanţă, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române pentru Custodia Comună (ARPCC).

Alienarea parentală este exercitată de către un părinte, sau de persoana care locuiește cu copilul, în scopul îndepărtării definitive a copilului de celălalt părinte. Efectele sunt grave, influențând atât psihicul copilului (abandon școlar, consum de droguri și alcool, tendințe suicidale, agresivitate, depresie, apatie), cât și viitorul adult (șomaj frecvent, imposibilitatea păstrării locului de muncă, imposibilitatea formării și menținerii unei relații de cuplu), potrivit comunicatului de presă.

”Părintele alienator sau abuzator este cel care se află în relație de încredere cu copilul și îi poate, astfel, induce anumite idei, îi poate prezenta situații alterate sau greșit interpretate, cu scopul de a-l face să creadă cǎ celălalt părinte este dușmanul său, că nu-l mai iubeşte, că este complet rău și că nu este interesat de binele copilului”, explică Simona Vladică, doctor în Psihologie.

La nivel neurologic, copilul este foarte afectat de discuţiile dintre părinţi şi de încercările acestora de a-i schimba percepţia unul asupra celuilalt, a afirmat  prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, Șef Secție Neurochirurgie Spital Sanador. ”Creierul său suferă un atac psihologic constant care îl va afecta ulterior. Dezvoltarea emoţională a copilului va avea de suferit, iar impactul pe viitor va fi vital”, a menționat prof. dr. Ciurea.

Din punct de vedere legal, nu există o normă în rezolvarea cazurilor de alienare parentală, de multe ori, întâmpinându-se dificultăți în încadrarea juridică a cazurilor: “În momentul în care suntem nevoiţi să luăm o decizie cu privire la stabilirea unui program de vizită a părinţilor divorţaţi sau să asistăm la situațiile de conflict la care sunt supuşi copiii în sala de judecată, atunci intervine situaţia delicată. Este foarte important ca noi să recunoaştem astfel de cazuri de alienare parentală atunci când apar şi este prioritar să avem judecători formaţi cu privire la acest fenomen”, declară Daniela Pantazi, Purtător de cuvânt Consilul Suprem al Magistraturii.

Alienarea parentală a fost recunoscută în România de către Colegiul Psihologilor începând cu 2016 și, în prezent, ARPCC face eforturi pentru a recunoaște oficial ziua de 25 aprilie ca Ziua Conștientizării Alienării Parentale.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.