Asociația Climato Sfera în parteneriat cu Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și prof. dr. Corina Zugravu, medic nutriționist, încep un proiect premiat în cadrul inițiativei IdeaLab, cu scopul promovării alimentației sustenabile și nutritive către seniorii din România.
Studiile arată ca micronutrienții sunt frecvent deficitari în alimentația modernă, iar acest lucru se manifestă cu o amploare mai mare la seniori. În același timp, producția alimentară contribuie la 26% dintre emisiile cu efect de seră la nivel global. Obiectivul Climato Sfera este de a aduce alimente nutritive și cu amprentă de carbon redusă către seniorii beneficiari ai programelor asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. În această fază pilot, proiectul va fi implementat în București, urmând ca ulterior să fie extins în toată țara.
La evenimentul de lansare, prof. dr. Corina Zugravu, medic nutriționist, a prezentat sfaturi practice pentru a îmbunătăți calitatea vieții prin alimentație. În a doua parte, vârstnicii au degustat mai multe preparate cu alimente selectate special pentru profilul lor nutrițional.
Pe 28 aprilie, al doilea atelier va familiariza vârstnicii cu rețete pentru alimentele selectate. La sfârșitul atelierului, fiecare participant va primi un pachet cu alimente și un ghid pentru pregătirea rețetelor.
“Provocarea noastră principală este ca, până la final, seniorii să se împrietenească cu alimentele nutritive și sustenabile, care pot fi uneori un pic mai neobișnuite precum: drojdia nutrițională, semințele de chia sau amarantul”, a explicat Romain Couderc membru fondator al asociației Climato Sfera.
Deoarece nutriția este o componentă cheie a sănătății și calității vieții lor, pachetele cu alimente vor fi bogate în micronutrienții care tind să le lipsească, și vor fi oferite timp de trei luni, la finalul fiecărei luni calendaristice. Selecția alimentelor este făcută în colaborare cu prof. Corina Zugravu pentru partea nutrițională și împreună cu specialiștii de la Climato Sfera pentru a asigura o amprentă de carbon scăzută.