Conducerea Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România (FNSAR) a solicitat în scris Ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru și Secretarului de Stat dr. Raed Arafat intervenția de urgență în calitatea pe care o au, pentru ca personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță, care desfășoară activitatea în teren, să beneficieze de stimulentul de risc prevăzut în OUG nr. 43/2020 pe perioada Stării de urgență, se arată într-un comunicat de presă. Stimulentul de risc are valoarea de 2500 de lei brut lunar.
Solicitarea vine în urma nemulțumirilor și discriminării personalului operativ de intervenție, care în toată această perioadă a fost supus unui risc continuu și agresiv, prin intervențiile în teren, în medii diferite, unități sanitare destinate celor infectați cu virusul SARS-COV-2, în familii, comunități, spații destinate celor aflați în carantină, în izolare impusă, recoltare de probe, etc.
Faptul că la elaborarea situațiilor tip machetă cerute de minister nu a existat consultare cu cei din teren, nici cu partenerul social, pentru a da detalii privind intervenția echipajelor în această perioadă de pandemie și riscul la care a fost și este supus personalul de intervenție din teren, a făcut ca situațiile cerute de minister și transmise de conducerea serviciilor de ambulanță să fie discriminatorii în acordarea stimulentului de risc, situații care nu reprezintă realitatea din teren a riscului, fiind imposibil de identificat cerințele din machetă.
În prezent, din personalul care lucrează pe ambulanță, au fost diagnosticați cu COVID-19: 9 medici, 57 de asistenți medicali, 43 de ambulanțieri, cele mai multe cazuri fiind în județul Suceava. În total, 242 de persoane sunt în izolare sau sunt deja diagnosticate cu COVID-19.