Divizia pentru Medici își propune să devină un Private Banking pentru medici și să se implice activ în proiectele din sistemul public, fie ele generate de autoritățile centrale sau de cele locale. De asemenea, Banca Transilvania simplifică accesul la banii europeni și propune o ofertă cu răspuns la 10 zile de la depunerea dosarului, spune Andrei Baican, directorul Diviziei pentru Medici.
Care este opinia dvs. în privința sustenabilității sistemelor de sănătate ?
Cred că sustenabilitatea unui sistem de sănătate depinde de foarte mulți factori și de modul în care aceștia interacționează: structura asigurărilor de sănătate, definirea pachetelor de servicii medicale, modelul de finanțare a spitalelor publice și asigurarea unui management competent pentru acestea. Dar, în primul rând, depinde de modul în care sunt tratați medicii, de la medicina primară până la cea de specialitate. În fiecare stat găsim un alt sistem, fiecare dintre acestea având atât puncte tari, cât și puncte slabe. Nu se poate spune că există undeva un mix perfect între public și privat, indiferent dacă vorbim de asigurările din sistem sau de serviciile medicale propriu-zise.
Care este dimensiunea implicării unei bănci în asemenea proiecte și care sunt riscurile ?
Am dezvoltat o linie de business specializată în acest sens, Divizia pentru Medici. Provocările implicării unei bănci în sistemul privat de sănătate sunt aceleași cu cele impuse de implicarea în orice alt domeniu. Succesul Băncii Transilvania pe acest segment de piață constă în cunoașterea foarte bună a specificității lumii medicale românești și în capacitatea de răspuns la nevoile lor.
Ce rol au fondurile structurale pentru susținerea finanțării în sănătate ?
Categoriile de investiții care pot fi susținute din fonduri structurale sunt atât directe, adică pentru infrastructura de sănătate, cât și indirecte, adresate forței de muncă din sectorul medical. Banii europeni, desigur, încurajează și cresc gradul de realizare a investițiilor în sectorul medical.
În România, infrastructura din sănătate presupune modernizarea și echiparea spitalelor și a ambulatoriilor și beneficiază de 173 de milioane de euro, suma fiind destinată exclusiv sectorului public. În ceea ce privește sistemul de sănătate privat, acesta beneficiază de fonduri structurale pentru infrastructură doar în cadrul unor scheme de finanțare care nu sunt dedicate strict sectorului medical, motiv pentru care concurează cu potențiali beneficiari din alte domenii de activitate.
Pentru că dorim să susținem medicii întreprinzători, Banca Transilvania simplifică accesul la banii europeni și propune o ofertă cu răspuns în termen de 10 zile de la depunerea dosarului. În ceea ce privește garanțiile, asigurăm o singură interfață cu medicii care accesează fonduri europene și vor să aibă certitudinea obţinerii unei garanţii din partea Fondului Național pentru Garantarea Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), fără o altă analiză a acestei instituții. Acordăm servicii de consultanță, scrisori de confort, credite “punte”, precum și credite de confinanțare pentru cabinete și clinici care acoperă o gamă largă de servicii medicale.
Ce proiecte importante de finațare la care ați luat parte s-au derulat în ultimii ani ?
Toate proiectele la care am participat și au determinat dezvoltarea sec-torului medical privat sunt semnificative. Indiferent că sunt afaceri de milioane de euro sau, de exemplu, o policlinică, apreciem foarte mult spiritul întreprinzător al medicilor și încercăm să le oferim, alături de consultanță, și cele mai potrivite produse de finanțare. E important pentru noi, ca bancă, faptul că suntem partenerii celui mai performant centru de gastroenterologie din Ardeal sau a mai multor maternități private, dar la fel de important este faptul că, datorită suportului nostru financiar, pacienții dintr-un sat din județul Botoșani au acum și un cabinet de stomatologie.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, luna Aprilie 2011