ANEMIA la pacienţi vârstnici

0

Conf. univ. dr. Manole Cojocaru, CS I

Rezumat. Dovezile menţionează că anemia este frecvent întâlnită la pacienţi în vârstă. Anemia este definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind concentraţia de hemoglobină (Hb) <12 g/dl pentru femei şi <13 g/dl pentru bărbaţi. Frecvenţa crescută se întâlneşte la pacienţi spitalizaţi şi la vârstnici avansaţi în vârstă. Anemia la pacienţi în vârstă este mai frecventă la bărbaţi, decât la femei. Anemia la pacienţi în vârstă este mai frecvent observată, decât evaluată, şi adesea este multifactorială. La peste două treimi dintre pacienţii în vârstă anemia poate fi atribuită celor două cauze majore: deficite nutriţionale şi anemia din bolile cronice. Cauza anemiei nu este mereu stabilită. Aproximativ o treime dintre anemii rămân neexplicate, patogenia acestora fiind complexă. Simptomele clinice de anemie sunt nespecifice: oboseală, slăbiciune, ameţeli, scurtarea duratei respiraţiilor, depresie. De asemenea, pacienţii pot să prezinte paloare, unghii friabile, dureri toracice, răcirea mâinilor şi a picioarelor, bătăi neregulate ale inimii. Feritina serică este un test folosit pentru diferenţierea anemiei prin deficit de fier de anemia din bolile cronice.

Anemia nu trebuie acceptată ca o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii. O cauză este identificată la aproximativ 80% dintre pacienţii în vârstă. Anemia este frecventă la vârstnici, prevalenţa crescând paralel cu creşterea în vârstă. Folosind criteriile OMS pentru anemie (haemoglobină < 12 g/dl la femei şi <13 g/dl la bărbaţi), prevalenţa anemiei la vârstnici este între 8-44%, prevalenţa cea mai crescută fiind la bărbaţi la 85 de ani şi peste.

Cele mai frecvente cauze de anemie la vârstnici sunt bolile cronice şi deficienţa de fier. Printre alte cauze de anemie la vârstnici sunt deficienţa de vitamina B12, deficienţa de folat, hemoragiile gastrointestinale şi sindromul mielodisplazic.

Concentraţia de feritină în ser este cel mai util test pentru diferenţierea anemiei prin deficit de fier de anemia din bolile cronice. Nu toate cazurile de deficit de vitamina B12 pot fi identificate de nivelurile serice scăzute.

Cunoaşterea concentraţiei de acid metilmalonic în ser este utilă pentru diagnosticul deficienţei de vitamină B12. Deficienţa de vitamina B12 se tratează, efectiv, cu vitamina B12. Deficienţa de folat se tratează cu 1 mg de acid folic zilnic.

Incidenţa anemiei creşte cu vârsta, concentraţia mai scăzută de Hb este consecinţa normală a îmbătrânirii.

Dovezile indică că anemia este asociată cu scăderea speranţei de viaţă la pacienţi în vârstă. Riscul de mortalitate creşte cu severitatea anemiei. Anemia se asociază cu un risc crescut de decese de cauză cardiovasculară la persoane peste 70 de ani. Anemia cronică poate duce la hipertrofie ventriculară stângă datorată debitului cardiac crescut cronic.

Anemia este mai frecventă la adulţi în vârstă dintr-o varietate de cauze: deficienţe nutriţionale, anemia prin deficit de fier determinată de sângerări intestinale, prezenţa bolilor inflamatorii cronice cum ar fi cancerul, boala cronică a rinichiului, poliartrita reumatoidă.

Variaţiile hormonale care interesează testosteronul şi eritropoietina pot să conducă la niveluri scăzute de hemoglobină atât la bărbaţi, cât şi la femei.

După vârsta de 70 de ani, mulţi pacienţi prezintă anemie inexplicabilă. Anemia care nu poate fi atribuită unei cauze apare la aproximativ o treime dintre pacienţii vârstnici; cauza este complexă, multifactorială.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, iulie-august 2013.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.