Antipsihoticele ar putea proteja împotriva infecției cu SARS-CoV-2 sau ar putea genera o formă mai ușoară a bolii, potrivit unui nou studiu, citat de medscape.com.
”Contraintuitiv, s-a demonstrat că persoanele vulnerabile cu afecțiuni psihice severe, aflate sub tratament antipsihotic, au un risc mai scăzut de infectare cu SARS-CoV-2 și un prognostic mai bun în cazul în care dezvoltă Covid-19”, au scris autorii studiului publicat în Schizophrenia Research.
”Numărul pacienților cu Covid-19 din acest grup de persoane este mai mic decât ne-am așteptat și, atunci când apare totuși o infecție, evoluția acesteia este ușoară și nu se atinge o situație clinică ce ar putea amenința viața. Toate aceste informații par să indice rolul protector al medicației”, a afirmat autorul studiului, dr. Manuel Canal-Rivero, psiholog clinician, Spitalul Universitar Virgen del Rocio, Spania.
Cercetătorii au analizat prevalența și prognosticul Covid-19 la 698 de pacienți cu tulburări mintale grave aflați sub tratament cu medicație anti-psihotică injectabilă. Rezultatele au fost comparate cu cele înregistrate la populația de aproape 560.000 de indivizi din zonă care nu luau tratament anti-psihotic.
Din februarie în noiembrie, 4,1% din populația obișnuită a fost infectată cu SARS-CoV-2 față de doar 1,3% din populația aflată sub tratament anti-psihotic (9 din 698 de pacienți). Doar unul dintre acești pacienți a avut Covid-19 simptomatic. Au fost înregistrate, de asemenea, mai puține internări în grupul pacienților cu afecțiuni psihice grave, internări la urgențe sau decese cauzate de Covid-19.
Într-un studiu asemănător, aceiași cercetători au descoperit că multe dintre genele a căror expresie este afectată de infecția cu SARS-CoV-2 sunt semnificativ inhibate de medicamentele antipsihotice.
”Deși această descoperire necesită confirmare, ar putea fi foarte semnificativă având în vedere că o sursă interesantă de tratamente eficiente pentru Covid-19 este reutilizarea medicamentelor folosite tradițional pentru afecțiuni ne-asociate”, a spus dr. Benedicto Crespo-Facorro, Universitatea din Sevilia, conducătorul studiului.
Proprietăți antivirale?
”Deși descoperirile privind tratamentul anti-psihotic injectabil cu efect prelungit par la început contraintuitive, acestea sunt în linie cu alte studii realizate anterior”, a afirmat prof. dr. Samoon Ahmad, Departamentul de Psihiatrie al școlii de medicină NYU Grossman din New York care adăugat că informațiile sunt fascinante și ar trebui explorate în continuare.
”Știm că unele medicamente antipsihotice pot suprima expresia citokinelor inflamatorii (teoretic prevenind furtuna de citokine) și medicamentele antidepresive par să activeze proteine celulare cheie pe care virusul Sars-CoV-2 le utilizează pentru a se replica”, a explicat dr. Ahmad.
Un studiu preliminar publicat anul trecut a arătat că un tratament timpuriu cu antidepresivul fluvoxamină a prevenit deteriorarea clinică la pacienții confirmați cu Covid-19 și nespitalizați. Antipsihoticul aripiprazol a demonstrat, de asemenea, că are potențialul de a trata infecția severă cu Sars-Cov-2.
Totuși, specialiștii au afirmat că mai este nevoie de cercetări în această direcție înainte de a se ajunge la concluzii ferme.