Danemarca este printre primele țări din Europa care a lansat o strategie tip ”pașaport Covid-19”, potrivit euronews.com, cu scopul de a susține deschiderea afacerilor non-esențiale către clienți.
”Coronapas” este disponibil printr-o aplicație sau în format tipărit și poate fi obținut de către persoanele care fie au completat schema de vaccinare, au fost testați pozitiv pentru Covid-19 cu două până la 12 săptămâni anterior sau au avut un test pozitiv cu 72 de ore înainte de obținerea ”coronapas”.
Acesta permite accesul persoanelor la unele servicii, cum ar fi frizerii, saloane de frumusețe și școli de șoferi, scopul fiind de a deschide economia până la finalul lui mai. Locurile unde oamenii au acces cu ”coronapas” vor fi extinse la terase (care se deschid de pe 21 aprilie), restaurante, muzee, teatre, săli de cinema (care se deschid pe 6 mai). Este programat ca Danemarca să aibă toate afacerile deschise pe 21 mai când guvernul estimează că va reuși să vaccineze toate persoanele peste 50 de ani.
Afacerile care permit accesul clienților fără un ”coronapas” valid pot fi amendate cu 400 de euro, sumă care urcă la 6.000 de euro pentru recidivă; clienții, de asemenea, vor fi amendați cu 330 de euro, potrivit Ministerului Justiției.
Unii patroni sunt nemulțumiți de această decizie, iar grupul ”Men in Black” care protestează regulat împotriva restricțiilor aplicate ca urmare a pandemiei, a lansat chemări la protest împotriva ”coronapas” și a testării în masă, motivând că măsurile au la bază neîncrederea în cetățeni.
Guvernul a menționat că acest sistem va rămâne în vigoare până când întreaga populație va fi vaccinată, probabil înainte de sfârșitul verii. Totuși, acesta nu poate fi folosit pentru călătorii deocamdată. Comisia Europeană lucrează în prezent la lansarea unui ”certificat verde” pentru a călători liber în UE din nou.
Aproximativ 7% din populația de 5,8 milioane de locuitori a Danemarcei a fost complet vaccinată și 13,3% au primit cel puțin o doză. Vaccinarea a fost încetinită recent, după ce utilizarea vaccinului AstraZeneca este în continuare suspendată ca urmare a suspiciunilor de tromboze asociate administrării vaccinului.