Pacienții nu au acces la cele 21 de noi medicamente incluse pe lista de compensate prin H.G. nr. 552/2016, în lipsa publicării protocoalelor terapeutice pentru că, în aceste condiții, potrivit legii, medicamentele respective nu pot fi prescrise de medicii curanți, susțin reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România.
“Atragem atenția Ministerului Sănătății, că doar în protocoalele terapeutice sunt stabilite criteriile prin care pacienții pot beneficia de terapia necesară. Neactualizarea și nepublicarea acestora blochează accesul pacienților la tratament”, a declarat dl. Cezar Irimia, președintele APCR.
Reprezentantul APCR amintește că Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, s-a afirmat în spațiul public, înainte să ajungă ministru, prin campania susținută de o parte a media – “sacoșa cu medicamente”. Organizația dlui Voiculescu aducea medicamente care nu se găseau în țară, cu sacoșa, rezolvând cazuri punctuale. ”Ca organizații nonguvernamentale salutăm orice implicare personală în rezolvarea multelor probleme din sistemul sanitar românesc. Dar, în măsura în care, odată ajuns la ”butoane”, dl. Voiculescu nu face nimic pentru a rezolva problemele sistemice din domeniul pe care îl administrează, începem să punem sub semnul întrebării această acțiune. Nu cumva a fost o manevră de imagine?”, se menționează în comunicatul de presă APCR.
O parte din comisiile consultative ale Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure pacienților acces la medicamentele deja ”oferite”, au o activitate netransparentă și nepredictibilă. Ordinul Ministrului Sănătății nr. 398/2013 nu prevede termene procedurale privind activitatea acestor comisii, iar măsurile luate până acum par a fi discreționare, se mai arată în comunicatul emis de organizațiile de pacienți.