Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului aplicarea unei taxe clawback mai reduse pentru medicamentele generice, ceea ce ar sprijini menţinerea pe piaţă a medicamentelor ieftine şi ar susţine, totodată, industria farmaceutică locală, producătoare de medicamente generice.
„Probabil că am putea evita astfel dispariția de pe piață a unor medicamente care, datorită poverii fiscale, ajung să aibă costuri de producție cu mult mai mari decât valoarea la care pot fi comercializate,” a spus Dragoş Damian, preşedintele APMGR.
APMGR a propus autorităților o soluție pentru calculul diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formula de calcul a taxei clawback, soluție agreată de CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar. Un calcul diferențiat pentru medicamentele cu preț accesibil, care sunt în majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, respectiv medicamentele pentru afecțiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum și antibioticele la prețuri accesibile, se arată în comunicatul APMGR.
Dragoş Damian spune că spre deosebire de actualizarea listei de medicamente compensate, care are nevoie de resurse financiare suplimentare, aplicarea clawbackului diferenţiat nu costă suplimentar şi vine în sprijinul majorităţii pacienţilor.
„Se vorbește atât de mult și emoțional de atât de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, încât s-a uitat de problema mult mai gravă a lipsei accesului la medicamentele de bază, cele folosite zi de zi de bolnavi,” a declarat Damian. APMGR consideră că taxa clawback aplicată industriei generice trebuie să fie o măsură tranzitorie, pe termen mediu autorităţile urmând să ia în considerare excluderea producătorilor de generice de la plata clawback-ului. APMGR susține actualizarea periodică a listei de medicamente compensate, dar atrage atenția că finanțarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealistă.
Organizaţia reuneşte principalele companii producătoare de medicamente generice cu operaţiuni în România – Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva şi Zentiva.