Aproape jumătate dintre români au luat antibiotice în ultimele şase luni

0

Un studiu realizat de GfK HealthCare România arată că 44% dintre români au luat antibiotice cel puţin o dată în ultimele 6 luni, iar 23% au urmat tratamente cu antibiotice în ultima lună.

22% dintre respondenţi spun că iau antibiotice de 2-3 ori pe an, iar 12% de 4-5 ori pe an sau mai des. Restul românilor, puţin peste jumătate, folosesc antibiotice o dată pe an sau mai rar, cei mai mulţi folosindu-le în special pentru răceală (21%), pentru infecţii asociate cu durerile de dinţi (18%), infecţii cu durere în gât (7%), gripă (7%) sau infecţii în general (5%).

8% dintre cei investigaţi au spus că nu s-au tratat niciodată cu antibiotic, acest procentaj fiind mai mare – 10% – în mediul rural. De asemenea, 10% dintre bărbaţi declară că nu s-au tratat niciodată cu antibiotic, comparativ cu 6% dintre femei.

Medicul de familie este principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi (52%), în vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre românii participanţi la cercetare. În 9% dintre cazuri recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% au luat singuri decizia de tratament.

“Procentul celor care îşi administrează singuri un antibiotic este în continuare destul de ridicat, aspect îngrijorător mai ales prin faptul că aceştia oferă acest tip de tratament din proprie iniţiativă şi propriilor copii, ceea ce face ca numărul persoanelor auto-medicate să crescă şi mai mult, situaţie departe de normalitate care poate avea impact nu doar asupra propriei stări de sănătate sau a familiilor lor, dar şi asupra sănătăţii celor din jurul lor”,  declară Irina Crăciunescu, senior research consultant GfK HealthCare România.

Studiul „Consumul de antibiotice la români” a fost realizat în luna mai 2011, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1000 de respondenţi cu vârsta de peste 15 ani.

About Author

Comments are closed.