ARPIM: Accesul pacienților la cele mai noi medicamente produce economii

0

Accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie ar aduce economii pe termen lung la bugetul de stat, se arată într-un comunicat ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) care oferă exemplul SUA unde, datorită noilor tratamente, în 12 ani au fost salvați 23 milioane pacienţi şi economisiți 1,9 trilioane dolari prin creşterea speranţei de viaţă şi a productivităţii sau prin eliminarea costurilor sociale indirecte asociate tratamentului oricărui bolnav.

În SUA, peste 771 de medicamente şi vaccinuri pentru afecţiuni oncologice sunt în stadiul de cercetare şi dezvoltare, dintre care 517 sunt deja în curs de aprobare, potrivit raportului PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America) din luna octombrie. Cea mai mare parte dintre medicamentele aflate în curs de aprobare, 87, sunt destinate tratării leucemiei. 78 dintre medicamente reprezintă noi şanse la viaţă pentru pacienţii cu limfom, în timp ce alte 73 pot ajuta femeile în lupta împotriva cancerului de sân. Celelalte medicamente sunt destinate tratării cancerului hepatic, cancerului de piele, de prostată sau celui ovarian.

,,Fiecare dintre sutele de mii de pacienţi din România ar putea beneficia de pe urma acestor tratamente, dacă în România lista medicamentelor compensate ar fi actualizată cu regularitate. Deschiderea listei de medicamente compensate s-a produs punctual în 2014 pentru 17 medicamente orfane și pentru alte 23 de medicamente, dar această actualizare, deși binevenită, este total insuficientă în condițiile în care sunt în continuare pacienți care nu au medicamente de ultimă generație pentru afecțiunile de care suferă (ex: cancer, hepatita C, bolile inimii etc). În majoritatea ţărilor europene perioada de aşteptare pentru actualizarea listei este între 88 şi 392 zile, iar la noi ajunge la peste 2000 de zile”, afirmă Oana Igrișan, director de comunicare ARPIM.

În România sunt peste 600 de pacienţi la fiecare 100.000 locuitori care suferă de o afecţiune oncologică, conform Jurnalului European de Cancer.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.