Asigurările complementare de sănătate: o soluţie pentru deblocarea financiară?

0

Cornelia Scărlătescu, director Direcția Asigurări de Viață al Astra-Uniqa, vorbeşte despre nevoia de revigorare a sistemului de sănătate și propune un set de măsuri esenţiale pentru 2010. Asigurările complementare de sănătate  constituie un gest complex, care trebuie analizat îndeaproape şi implementat cât mai curând.

Care este situaţia actuală pe piaţa de asigurări de sănătate private ?

Piaţa asigurărilor de sănătate a cunoscut, în 2009, o scădere în contextul crizei financiare care s-a adâncit în cursul anului, a instabilității politice din finalul acestuia, precum şi al nefinalizării proiectelor legislative în domeniul asigurărilor de sănătate.

Bugetul insuficient alocat sistemului sanitar a avut un impact major în deteriorarea condiţiilor de acordare a asistenţei medicale sau farmaceutice, spre sfârşitul anului, şi a afectat major sectorul farmaceutic.

Deşi companiile de asigurări au oferit, în continuare, alternative la sistemul de stat prin promovarea asigurărilor voluntare (private) de sănătate, din cauza limitării facilităţilor fiscale şi a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, per ansamblu piaţa a marcat un minus. 60_61_1

Cum afectează contextul actual implementarea unor noi pachete de asigurări de sănătate ?

Alocarea bugetară pe 2009 s-a dovedit a fi insuficientă din moment ce a corespuns necesităţilor a nouă luni din 12. De asemenea, a facilitat degringolada în sistemul medical de ingrijire, falimentul multor farmacii şi resurse tot mai diminuate ale spitalelor în acordarea asistenţei medicale. Devine riscant să te spitalizezi în România în aceste condiţii şi consider că, foarte rapid, factorii decidenţi vor trebui să găsească resurse şi să instituie măsuri de urgenţă în  alocarea resurselor.

Top de măsuri care ar trebui luate în 2010 pentru a dezvolta sistemul de asigurări de sănătate ?

• 
Un guvern stabil, un ministru al sănătaţii pragmatic, decis să reformeze până la capăt sistemul şi care să aibă susţinerea politică necesară.

• 
Stabilirea unui buget adecvat pentru nevoile sistemului de sănătate , cel puţin la cote de menţinere a funcţionalităţii.

• 
Implementarea asigurărilor com—plementare de sănătate şi atragerea asiguratorilor privaţi, dar şi a celorlalţi parteneri privaţi în dezbaterea mecanismelor şi a formei finale a legii

• 
Implementarea unor măsuri de deductibilitate fiscală avansată pentru populaţie sau pentru firme, în sectorul asigurărilor de sănătate private.

• 
Remunerarea adecvată a personalului medical şi implicarea asiguratorilor privaţi în salarizarea acestora în funcţie de tipul serviciilor medicale prestate.

• 
Atragerea de investitori străini sau locali în dezvoltarea, în special, a asistenţei de urgenţă şi a asistenţei spitaliceşti private.

Care sunt propunerile companiei pe care o reprezentați pentru 2010 ?

Vrem să ne dezvoltăm portofoliul de clienţi, să ne concentrăm pe asigurarea calităţii serviciilor medicale oferite clienţilor noştri şi să promovăm atât asigurările de sănătate interne cât şi pe cele din pieţele externe. Am început cu piaţa din Germania şi din Austria. Serviciile în aceste locații sunt evoluate, performante şi extrem de bine organizate. Avem un parteneriat cu Axa, care ne onorează şi care garantează topul în serviciile de îngrijire şi pentru români. Suntem mândri că atari asigurări de sănătate nelimitate, de calitate “germană”, sunt promovate de către compania noastră şi că putem da astfel şi românilor acces la cele mai moderne, cele mai actuale servicii în domeniul terapiilor şi investigaţiilor de vârf, desfăşurate în prezent în aceste două ţări.

Care este procentul de lobby pentru programele de sănătate din România la nivelul Comisiei şi al Parlamentului European ?

Cred că, pentru moment, respectivul lobby nu a avut pondere, nu există, din câte ştiu, o strategie bine conturată. Însă, în speranţa că, în următorii ani, acest lucru se va schimba, sper că vom asista la schimbarea şi la modernizarea peisajului medical. Sunt mulţi asiguratori, dar şi reprezentanţi ai companiilor farmaceutice, ai furnizorilor privaţi de servicii medicale, chiar şi ai guvernului şi ai Casei Naţionale de Sănătate, care militează pentru schimbare, pentru normalizare în acest sistem.60_61_2

Ce previziuni sunt pentru 2010 ?

Prima parte a anului 2010 va fi  foarte dificilă pentru toţi, mai ales în contextul economic, social şi politic actual. Din păcate nu pot preciza dacă va exista voinţa politică de schimbare în domeniul legislativ sanitar. Companiile se pregătesc pentru asigurările complementare de sănătate, dar acesta va fi un pas complex , trebuie analizat cu atenţie şi apoi implementat. Cred că asigurările de sănătate private pot fi o soluţie de deblocare a impasului financiar în care se află sistemul medical. Mai mult, ele pot constitui o alternativă de management eficient al banilor şi al serviciilor în acest domeniu. Pentru partea a doua a anului 2010, sper că vom putea asista la o creştere economică, la o relansare a investiţiilor, o restructurare şi o stabilizare a instituţiilor publice, implicând şi pe cele legate de asistenţa medicală din România.

Johana Toma, redactor

About Author

Medica Academica

Comments are closed.