Asigurările private de sănătate: necesitate, mituri și realităţi

0

1. Românii doresc asigurări private de sănătate

Un studiu realizat în acest an de Mednet şi MediaXprimm arăta că mai mult de jumătate dintre români consideră că cea mai bună cale pentru depăşirea unei probleme de sănătate este încheierea unei asigurări private. Este pentru prima dată, faţă de studiile din anii trecuţi, când peste 50% dintre cei chestionaţi (atât în Capitală cât şi în ţară) furnizează acest răspuns. Situaţia nu se datorează neapărat unei situaţii economice mai bune sau unei schimbări de mentalitate, ci în special eşecului sistemului public de sănătate. Asta nu însemnă neapărat că majoritatea populaţiei va încheia o astfel de asigurare.

2. De ce se vor gândi totuşi românii de două ori înainte?

2.1 Mituri şi adevăruri legate de asigurările private de sănătate

Susţinătorii sistemului spun că în sfârşit oamenii vor primi servicii de calitate pentru banii pe care îi plătesc. Concurenţa va duce atât la oferte bune, cât şi la servicii de calitate. Opozanţii consideră că sistemul privat este pentru oamenii sănătoşi, tineri şi cu bani, şi nu acoperă procedurile scumpe. De aceea, Statele Unite încearcă acum să construiască un sistem de asigurări publice de sănătate. Iar România este o ţară cu oameni săraci. Săraci, ce-i drept, dar care plătesc adesea, pe lângă asigurarea de stat, consultaţii în sistemul privat sau şpăgi consistente în spitalele publice. Dar dacă asigurarea privată ne va trimite tot în spitalele publice?

2.2 Românii şi piaţa asigurărilor

Românii nu au avut neapărat cele mai plăcute experienţe cu piaţa asigurărilor, iar o parte dintre firmele care oferă asigurări private de sănătate oferă şi alte tipuri de asigurări cu care oamenii au intrat mai mult în contact. Voi da două exemple.

2.2.1 Asigurarea obligatorie auto

Chiar dacă există şi firme serioase unde procedurile sunt simple şi rapide, există numeroase plângeri ale clienţilor legate de întârzieri, tergiversări şi soluţionări defectuoase.

2.2.2 Asigurarea de malpraxis

Este o asigurare de pe urma căreia industria asigurărilor doar a câştigat. Întreg personalul medical este obligat să o încheie. Deşi cazurile de malpraxis au fost numeroase, ele au ajuns invariabil în instanţă şi nu există cazuri cunoscute în care firmele de asigurări să fi plătit daunele.

Astfel, din păcate, noile produse vor trebui, în majoritatea cazurilor, să îşi câştige încrederea consumatorilor; puține se vor bucura de încrederea pe care companiile emitente au câştigat-o, în trecut, cu alte tipuri de asigurări.

2.3 Este concurenţa o soluţie?

Cei care susţin introducerea asigurărilor private de sănătate spun că acestea vor genera pe piaţă concurența care va duce la însănătoşirea şi eficientizarea sistemului. Acest fapt s-a produs în alte domenii, dar rezultatele nu au fost întodeauna la înălţimea aşteptărilor.

2.3.1  Telecomunicaţii

Privatizarea a dus la o creştere a calităţii serviciilor, dar, mai ales, a adus o scădere a preţurilor.

2.3.2 Bănci

Deşi teoretic ofertele sunt variate, practic pachetele de servicii fac arareori diferenţa.  Acesta este dată cel mai adesea de mărimea reţelei băncii, a proximităţii sau a numărului de ATM-uri, şi nu de structura sau calitatea serviciilor sau a ofertelor.

2.3.3.Asigurări

Există o diferenţiere clară pe piaţă între companii cunoscute pentru serviciile lor, cât şi companii cunoscute pentru problemele pe care le ridică clienţilor. Concurenţa a făcut ca în acest an pe piaţă să apară diferenţe de preţ considerabile (de exemplu la RCA sau CASCO).

3. Serviciile medicale

Un sistem privat de asigurări de sănătate ar trebui dublat şi de o reţea privată de unităţi sanitare. Există unităţi sanitare de stat care şi-au îmbunătăţit mult condiţiile în ultimii ani. Totuşi, varianta pacientului tratat în unitatea medicală de stat pe banii proveniţi din asigurarea privată va fi probabil excepţia şi nu regula, atâta vreme cât pe lângă plata serviciului medical propriu-zis, în sistem se va practica pe scară largă şi „coplata neoficială” sau şpaga, ca o compensaţie a remuneraţiei insuficiente a medicului.

3.1 Serviciile medicale private

Deşi este un alt domeniu în care s-au făcut progrese enorme de la cabinetul de bloc, totuşi există ideea, susţinută chiar de medici din acest sistem, că procedurile complexe şi cercetarea rămân încă exclusiv în domeniul de stat.

4. Concluzii

Nu ştiu dacă asigurările private vor fi o gură de oxigen pentru un buget subfinanţat din care banii vin, şi mai ales pleacă, prea puţin transparent. Ar putea însă să fie o gură de oxigen pentru pacienţii care au posibilităţii medii spre mari şi s-au săturat de un sistem ineficient, o gură de oxigen prin spaţiul lăsat liber pentru cei rămaşi clienţi ai sistemului de stat, poate o gură de oxigen pentru sistem, în general.

Există premise pentru succesul pe scară largă al asigurărilor medicale private în România. Din păcate, ele nu pot beneficia de o încredere câştigată până în acest moment de industrie. Totul va depinde de pachetele de servicii, de preţuri şi de modul în care asiguratorul îşi va onora obligaţiile. Prezentarea exemplelor pozitive din alte ţări le va netezi drumul pe piaţă. <<<

Eseu premiat la Şcoala de vară Tarus Media

About Author

Andrei Biro

Comments are closed.