Unul din patru copii ajunși în sistemul de protecție socială a fost părăsit încă din maternitate, iar copiii prematuri sau cu afecțiuni medicale au probabilitatea de două ori mai mică de a ajunge acasă, arată un studiu realizat de UNICEF în 2016. Pentru copiii abandonați în spitale și bolnavi s-a înființat asociația Blondie, prima care se ocupă de copiii pe care nu-i vrea nimeni.
Inițiatoarea asociației e Adelina Toncean, o tânără care a înfiat un copil cu o malformație cardiacă care, pentru că nu fusese operat la timp, a murit la vârsta de 14 ani. Adelina a fost ulterior șansa unui copilaș cu aceeași malformație, transpoziție de vase mari, pe care, deși la un termen depășit, a reușit să îl opereze cu succes și acum micuțul e sănătos.
“Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecțiuni medicale grave și cu risc de părăsire să primească susținerea necesară pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească și comunitățile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul voluntarilor și al experților, le vom și sprijin emoțional și educațional, pe lângă ajutorul financiar. Totodată, vom preveni aceste cazuri grave, asigurându-ne că fiecare naștere are loc la spitalul care e pregătit să intervină în modul cel mai potrivit cu afecțiunea nou-născuților”, spune fondatoarea asociației Blondie.
Asociația își propune monitorizarea gravidelor în risc social, a copiilor cu risc la părăsire, crearea unei aplicații mobile pentru a pune în contact instituțiile implicate ale statului, în cazurile cele mai complexe 11 la număr, extinderea programului de voluntariat Niciun copil singur în spital, în parteneriat cu Asociația “Inima copiilor”, înființarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecțiuni grave și crearea unui centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de o îngrijire medicală pe care mama nu o poate acorda, susținerea financiară a familiilor care au în îngrijire copii cu afecțiuni medicale grave și monitorizarea sănătății acestora.